Шолц се престраши да отиде в Киев. Но има ли стратегия за Украйна?

NetNews

Путин няма да се задоволи с Донбас – иска цяла Украйна. Той не иска мир, а война, за да промени Европа за дълго време напред. Тази война ще се води с всички средства – икономически и финансови, пише за ДВ Й. Химелрайх.

След повече от 110 дни варварски военни престъпления, извършвани от войските на Владимир Путин в Украйна, повече от 110 дни най-брутално унищожение на цели градове и хората в тях, германският канцлер Олаф Шолц събра целия си политически кураж да отиде в Киев – заедно с италианския премиер Марио Драги и френския президент Еманюел Макрон. Тази тяхна визита, за която отдавна беше време, е силен знак за солидарност с Украйна. Но дори и закъсняло, посещението е важно послание за Путин, което има повече тежест от всяко телефонно обаждане.

Шолц искаше да иде в Киев, само ако може да постигне конкретни резултати. В този смисъл е любопитно какво ще донесе визитата на канцлера сега. Ако Украйна иска да продължава да се отбранява, което се предполага, че е целта на тримата европейски лидери, то Украйна се нуждае от тежко въоръжение. И, разбира се, от муниции за него.

Нерешителна политика на увъртания и лавиране

Доставките на тежки оръжия за Украйна засега си остават само неизпълнени обещания. Най-модерната и спешно необходима система за противовъздушна отбрана Iris-T SLM, която той обеща на 1 юни, няма да бъде на разположение в продължение на месеци. Във вторник обещаната доставка на четири ракетни установки „Марс II“ беше намалена отново на три.

Великобритания, Норвегия, Полша, Чехия, Словакия и много други държави вече доставиха тежки оръжия. Германия, водещата икономическа сила в Европа, не е предоставила нищо от този калибър. Политиката на Шолц по отношение на Украйна прилича на лавиране между очакванията на НАТО и настроенията на миролюбивите политици от Социалдемократическата партия.

Тази политика е резултат не просто от лоша комуникация, но на нея ѝ липсва и стратегия за отбрана: какви финансови ресурси, какви оръжия, за какъв период от време и с каква конкретна цел искат да използват Шолц и другите европейски лидери, за да може Украйна да се защити?

Мир с тази Русия не е възможен

Това изисква честна и трезва оценка на политическата и военната ситуация. В средносрочен план Путин няма да се задоволи със завладяването на Донбас – той иска цяла Украйна, дори много повече. През миналата седмица руският президент дори се сравни с Петър Велики, който е искал да си върне и консолидира части от Швеция по време на 20-годишната Скандинавска война. Изявленията му трябва да се приемат сериозно, а не да се отхвърлят с лека ръка като руски мечти за велика сила.

Мирът в Европа не е възможен с тази Русия, той трябва да се защитава в трансатлантическата общност срещу тази страна. Путин не иска мир, а война, той иска да промени Европа – за десетилетия напред. Войната ще се води и с всички икономически и финансови средства, което ще има осезаеми последици за всяко европейско домакинство.

Докога Европа ще може да носи това бреме?

В краткосрочен план най-големият успех на Украйна в изтощителната война в Донбас ще бъде да попречи на руската армия да навлезе още по-навътре в страната през тази година. В края на краищата армията на Путин също се нуждае от глътка въздух след руските гигантски загуби, за да възстанови армията си в Донбас.

Това би бил моментът за временно прекратяване на огъня, което президентът Зеленски определено трябва да бъде убеден да приеме със западни гаранции за сигурност – колкото и трудно да му е да го направи.

Но факторът време играе изключително важна роля: колко време е необходимо на Путин за превъоръжаване? Кога най-накрая Украйна ще получи оръжията, от които спешно се нуждае? Колко време ще е необходимо на НАТО и на Бундесвера, за да станат отново отбранителни и да са готови за тази дълга война? И докога европейските общества ще издържат на икономическите тежести?

Канцлерът Шолц трябва да подготви германците за този сценарий, който беше само накратко очертан публично, за да подкрепят те неговата политика. Това обаче не става с политическо лавиране, трябва политическо лидерство.

* Йорг Химелрайх е афилиран професор във Висшето училище по търговия в Париж (ESCP), кампус Берлин. Още през 2007 година в публикация за авторитетното списание „Международна политика“ той предупреди за опасното поведение на Владимир Путин

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ивелин Попов оприличи Йордан Лечков на папагал Какаду (СНИМКА)

Ивелин Попов се присъедини към шегите с облеклото на Йордан Лечков, оприличавайки го на папагал Какаду. Бившият капитан на националния отбор публикува кратка „история“ в своя Instagram профил, за да се присмее на вицепрезидента на БФС, научихме от „Тема Спорт“. Лечков стана пословичен за комичните си ризи и тениски във […]