Шулева: Пенсионната система ерозира

NetNews

Новият парламент трябва да уреди редица въпроси, касаещи дистанционната работа. Това обясни в интервю за БНР Лидия Шулева, заместник-председател на Икономическия и социален съвет.

Работата от разстояние по сегашното законодателство засяга основно работата от дома. Пандемията обаче наложи и други практики – да се работи от споделени пространства, извънградски имоти, дори от колата. Динамиката на живия живот налага корекции в законодателството, подчерта Лидия Шулева. Сред въпросите, които се нуждаят от уреждане, са безопасните условия на труд и нормирането на работното време, посочи Шулева в предаването „Преди всички“ по БНР. Предизвикателства са и повишаването на технологичната обезпеченост и дигиталните компетентности, смята Лидия Шулева. По думите ѝ много от предприятията миналата година е трябвало да преминат към дистанционна работа, без да имат готовност за това. Работата от разстояние създаде и положителни, и отрицателни последствия, обобщи Шулева. По думите ѝ в много от случаите, особено за жените, това е създало допълнителна възможност за грижа за семейството и децата. Лидия Шулева е на мнение, че цялата пенсионна система е ерозирала вследствие на създадените в нея неравновесия. Преизчисляване на пенсиите ще доведе до много по-справедливо компенсиране, категорична е тя. „Това не може да стане с хвърляне на едни 50 лева.“ Планът за възстановяване не беше внесен от предишното правителство, защото от Брюксел бяха изпратили купища забележки, които изискваха промяна на Плана, коментира още Шулева.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В авиобаза "Граф Игнатиево" засега отказват коментар след инцидента с МиГ-29

В авиобаза "Граф Игнатиево" засега отказват коментар след инцидента с МиГ-29, съобщи БНТ. В "Граф Игнатиево" са разположени изтребителите на ВВС МиГ-29. През нощта една от машините се разби в Черно море. Пилотът е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч. в Черно море. От базата бяха […]