„Ще има заклани, ще бъде ужасно“: Завръщат ли се джихадистите в Сирия?

NetNews

"Наблюдаваме те", "Знаем всичко за теб", "Ще те обезглавим и нарежем на парчета" – подобни предупреждения получава Хамуд ал-Нофал почти всеки ден на мобилния си телефон. Той е свикнал да живее с тези заплахи и се опитва да не губи самообладание. Не подхожда някак на глава на влиятелна арабска групировка в Източна Сирия да се огъва. "Искат от мен да зарежа всичко, което правя в момента, и да се присъединя към тях. В противен случай заплашват да ме убият, без значение по какъв точно начин", разказва 55-годишният мъж.

Неговата организация се е сражавала най-напред срещу войските на сирийския президент Башар Асад, а по-късно и срещу "Ислямска държава" (ИД). Защото са против диктатурата и екстремизма. Дотук 450 души от нея са платили за това с живота си. А самият Ал-Нофал като по чудо е оцелял в пет атентата срещу него: пред жилището му са избухвали коли-бомби, обстрелвали са го от движещ се автомобил, веднъж камионът му бил вдигнат във въздуха.

"Могат да ни изтребят до крак"

Джихадистите засилват натиска си в региона и изведнъж тяхното завръщане изглежда реалистичен сценарий. "Ако ИД вземе властта тук, могат да убият още 450 наши членове. Могат да ни изтребят до крак", казва Хамуд ал-Нофал. Той почти вече не се показва в селото. Хората в тази източна провинция на Сирия живеят бедно – въпреки залежите на петрол. Освен това са необразовани и строго религиозни. През 2019 година, с американска помощ от въздуха, кюрдски бойци успяха да прогонят ислямистите.

Тогавашният американски президент Доналд Тръмп побърза да обяви терористите за победени, но това беше прибързано. Самозваните религиозни бойци преминаха в нелегалност, прегрупираха са и сега всяват страх и ужас, убиват всеки, който им се противопоставя и могат да разчитат на немалко симпатизанти. Специални кюрдски части на "Сирийските демократични сили" (СДС) са решени да не се огъват пред ИД и демонстрират засилено присъствие в региона – организират патрули, изграждат контролни пунктове. Бойците-джихадисти излизат обикновено нощно време от скривалищата си, рекетират хората да им плащат за охрана, вземат заложници или направо убиват. Нападат също и кюрдски формирования. "Взривяват мотоциклети, натъпкани с експлозиви, поставят ни капани с взривове или ни атакуват в групи – обстрелват ни и след това бързо изчезват", разказва командир Мохамед.

Все повече джихадистки нападения

И наистина броят на нападенията, извършвани от бойци на ИД, се е увеличил драстично. Само в провинция Дейр ез-Зор през месец юли е имало 18 такива нападения. Главнокомандващият сирийските кюрдски бойци Абу Ваел вижда заплаха за кюрдската автономия. "В нашия регион броят на клетките на ИД направо експлодира. Правим всичко по силите си, за да им се противопоставим, но възможностите ни са ограничени. Нуждаем се от чужда помощ", казва той. В лагера Ал Хол в Източна Сирия пък се надяват ислямистите да се завърнат. В него са настанени десетки хиляди жени и деца, които преди това са били контролирани от джихадистите и след падането на последната тяхна крепост през 2019 г. попаднаха в плен на кюрдите. Въпреки че "Ислямска държава" и талибаните са врагове, новината за талибанските успехи в Афганистан дава надежда на хората от лагера. "Имаме нужда от ИД. Ние сме пленници и ако се върне ИД, отново ще бъдем свободни", казва една напълно забулена жена от Ал Хол.

"Ще колят хора, може да стане ужасно"

Хамуд ал-Нофал междувременно се е снабдил с тежко автоматично оръжие, пред жилището му са инсталирани камери, които улавят всяко движение. Страхува се, че родината му може да има същата съдба като Афганистан. "Ще има смърт и разрушения, кръвопролития, паника. Хора ще бъдат клани, може да стане ужасно", казва той. Ако това се случи местният вожд се опасява от голяма бежанска вълна. Но той смята да остане. Убеден е, че съдбата му е в божиите ръце. Надява се само, че неговата борба срещу джихадистите накрая няма да се окаже напразна.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Серия от обири във Варна посред бял ден

Серия от обири в магазини и заведения е станала във Варна. Крадец влиза в едно от заведенията посред бял ден и открадва оборота му. Камери са уловили момента на взлома, който се случва с отвертка, съобщи бТВ. Задейства се СОТ и крадецът за секунди бяга с намерените пари. Преди този […]