Ще има ли „златен пръст“, който ще натисне „въздържал се“?

NetNews

Парламентарни трикове, политически схватки и тънки сметки. На това станахме свидетели сутринта, след като парламентът не събра кворум, за да започне заседанието си.
И ако това са някакви политически „тънки сметки“, то има една голяма въпросителна преди гласуването на вота на недоверие към кабинета „Петков“ довечера.

И тя е: Ще има ли „златен пръст“, който ще натисне „въздържал се“?

Към момента нещата в парламента изглеждат ясно позиционирани. Опозицията се сформира от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Управляващите се държат здраво – ПП, „БСП за България“ и „Демократична България“. Към тях може да прибавим и отцепилите се от ИТН депутати.

От какво ще зависи вотът

Всички политически партии декларират, че довечера ще има кворум в парламента, за да се гласува внесеният от ГЕРБ-СДС вот на недоверие. Като цяло рядко в Народното събрание се събират всички 240 депутати. Така определяме първото условие „за“ или „против“ вота. От броя на регистрираните народни представители ще зависи и с какво мнозинство ще бъде подкрепен вотът.
Хипотетично, ако липсват петима – може и да има паритет. Но това е само пример.

По-важната част е как ще се гласува. Опциите „за“ и „против“ ще са основните, но има и възможност „въздържал се“.

А тази опция, изразено в този конкретен случай, не означава „въздържал се“, а „за“, но казана по друг начин.

А вече изразен „въздържал се“, прави пръста на депутата „златен“. Може да го разбираме и в буквалния смисъл. През годините сме ставали свидетели на не един или два пъти, в които някой е осребрявал добре свое гласуване в парламента. Визирам различни малки политически формации.

Принципно позицията „въздържал се“ е доста разкрачена, но в случая въпросният депутат, който ще я предпочете, ако има такъв, ще изрази ясна позиция, въпреки че няма да заеме официална страна. Тук не говорим за достойнство, а политически тарикатлък, но и това го има. Скоро ще разберем колко е отговорно да си депутат.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Байдън: Ще има нова пандемия

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че светът трябва да се готви за нова пандемия. По думите на американския лидер, цитирани от официалния уебсайт на Белия Дом, за това ще са нужни „повече пари“, предаде dariknews.bg. „Трябват ни повече пари, за да се подготвим за втора пандемия. Ще има още […]