Ще има ясни критерии за избор на ученици за безплатна почивка от МОН

NetNews

По няколко критерия да бъдат оценявани училищата при подбор как да изберат кои ученици да бъдат избрани за летните пътувания, финансирани от държавния бюджет. Като примерни критерии се дават продължителност на онлайн обучението, представяне на ученика в учебния процес, социален и/или здравен статус.

Това съобщиха от Министерството на образованието и науката след заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в средното образование.

Припомняме, на 28 май образователният министър обяви, че с целеви средства се включват над 30 000 участници (като основаното количество ще са децата) да посетят по определен ред туристическите места през туристическите оператори. Заедно с тях ще има и медицински лица, които в продължение на седмица ще могат безплатно да летуват. Очаква се към средата на юни да се сключат първите договори.

След първата вълна на кандидатстване ще има и втора вълна, ако не свършат средствата. Втората вълна ще продължи до септември. Ще се търси и нов финансов ресурс при по-голям интерес.

Тези критерии ще бъдат включени в Националната програма "Отново заедно" по предложение на социалните партньори. До 15 юни ще продължи общественото обсъждане на програмата.

На днешното заседание на Отрасловия съвет социалните партньори поискаха да бъде регламентирано допълнително възнаграждение за ръководителите на ученическите групи в рамките на "Отново заедно".

"Високо ценим труда на педагозите и отчитаме тяхното натоварване по време на тези пътувания. Заплащането в такива случаи обаче е системен, недобре регламентиран проблем, който стои от години и не може да бъде решен в рамките на конкретната национална програма", обясни служебният образователен министър Николай Денков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Манолова: Не можеш да кръстиш протестиращите организирана престъпна група

“Не можеш да кръстиш протестиращите организирана престъпна група”. Това заяви в предаването “Делници” съпредседателя на “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова. Повод на думите ѝ бяха направените от Сашо Диков разкрития за документи, които доказвали, че Манолова била подслушвана с мотив, че е част от ОПГ (организирана престъпна група). Диков […]