Южна Африка се бори с два нови подварианта на Омикрон

NetNews

Два нови подварианта на Омикрон водят до ръст на случаите на COVID-19 в Южна Африка, съобщава „Франс прес“.

По тази причина Световната здравна организация изтъкна важността на тестването за наблюдение на вирусните мутации и разпространението им.

Силно мутиралият и лесно предаващ се вариант Омикрон, който беше открит за първи път в Южна Африка през ноември 2021 г. и бързо се разпространи в световен мащаб, сега е доминиращият вариант, който представлява почти всички нови случаи на коронавируса.

Отдавна е известно, че Омикрон има няколко подварианта, като най-доминиращият сред тях е BA.2.

Сега обаче южноафриканските учени, които първи засякоха Омикрон, посочват два други негови подварианта – BA.4 и BA.5, „като причина за скок на случаите на COVID-19“ в страната, обясни генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

В последния епидемиологичен доклад на СЗО се посочва, че подлиниите на Омикрон „са придобили няколко допълнителни мутации, които могат да повлияят на техните характеристики“.

Гебрейесус обаче уточни, че е „твърде рано да се каже дали тези нови подварианти могат да причинят по-тежко заболяване от другите подварианти на Омикрон“.

По негови думи ранните данни показват, че ваксинацията срещу коронавирус все още защитава срещу тежки заболявания и смърт.

С общ брой лабораторно потвърдени случаи от близо 3,8 милиона и над 100 000 смъртни случая, коронавирусът удари Южна Африка по-силно от всяка друга държава на континента. Страната, в която по-малко от 45% от пълнолетните са ваксинирани с две дози, отчете рязък спад на заразените с коронавирус през март.

В началото на април в страната бяха премахнати всички противоепидемични мерки, но от тогава насам случаите на COVID-19 отново се увеличиха, като по данни на СЗО през последната седмица са нараснали с близо 50%.

Въпреки че здравната организация официално е регистрирала над 6,2 милиона смъртни случая от коронавирус в света, се смята, че истинският брой е далеч по-висок. В момента броят на новозаразените и на смъртните случаи в световен мащаб намалява и вече е спаднал до най-ниското си ниво от март 2020 г.

Шефът на СЗО обаче предупреди, че „тези тенденции, макар и добре дошли, не разказват цялата история“, подчертавайки, че съобщените случаи нарастват в Америка и Африка вследствие на „подварианти на Омикрон“.

Организацията посочи и че намаляващите данни за коронавируса в световен мащаб може да се дължат на значителни съкращения в тестването.

Подвариантите BA.4 и BA.5 бяха открити, защото Южна Африка все още извършва жизненоважното генетично секвениране, което много други страни са спрели да правят“, обясни Гебрейсус.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Джони Деп търсил кокаин в интимните части на Амбър Хърд

Амбър Хърд отвръща на удара. Сега тя и адвокатите ѝ вадят мръсните ризи на Джони Деп във вече 13-дневната съдебна битка. Амбър Хърд почти се разплака на няколко пъти, докато първият свидетел беше разпитван от екипа ѝ. Това беше д-р Даун Хюз от Ню Йорк, клиничен и съдебен психолог, която […]