Южна Корея: Пхенян се готви за нов ядрен опит

NetNews

Външният министър на Южна Корея Парк Джин заяви, че Северна Корея е завършила подготовката за нов ядрен опит и че само политическо решение на висшето ръководство на страната може да попречи на това да се случи, цитира думите му Асошиейтед Прес.

След разговори с държавния секретар на САЩ Антони Блинкън във Вашингтон Парк Джин каза, че Пхенян ще плати цена, ако го извърши, както се опасява, че седмия ядрен опит не Северна Корея ще бъде факт през следващите дни.

„Северна Корея завърши подготовката за нов ядрен опит и мисля, че трябва да се вземе само политическо решение“, каза Парк. Досега официални лица на САЩ и Южна Корея заявиха само, че Северът върви към завършване на подобна подготовка.

„Ако Северна Корея се впусне в нов ядрен опит, мисля, че това само ще засили нашето възпиране, а също и международните санкции“, каза Парк. „Северна Корея трябва да промени позицията си и да вземе правилното решение.“

Освен санкциите, Парк не каза каква е цената, която Северът ще плати, нито обяснява как ще се промени политиката за възпиране, но Блинкън каза, че Съединените щати и съюзниците по договора – Южна Корея и Япония могат да коригират военните си позиции в отговор на евентуален ядрен опит.

„Ние се подготвяме за всички непредвидени ситуации в много тясна координация с другите и сме готови да направим краткосрочни и дългосрочни корекции на нашата военна позиция“, каза Блинкен. Той добави, че освен това „натискът ще се запази, ще продължи и, ако е необходимо, ще се засилва“.

В неделя Северна Корея изстреля вероятно артилерийски снаряди към морето, според южнокорейските военни, дни след като лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун призова за по-голяма отбранителна способност, за да се справи с външните заплахи.

Източник: Асошиейтед Прес

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Сугарев: Сегашната политическа криза прилича на начина, по който бе свалено правителството на Филип Димитров

Настоящата политическа криза е много подобна на начина, по който беше свалено от власт правителството на Филип Димитров през 1992 г. Това стана с помощта на „депесарския шут“ на Доган, „Боянските ливади“ на Желев. Интересното е, че и тогава поводът беше Македония и стана в момент, в който България можеше […]