Юристи спрягат Гешев за специален прокурор. А, Георги Ушев – за шеф на ВКС

NetNews

Юристи от Съдебната палата коментират, че са възможни сериозни рокади по върховете на съдебната власт през следващите месеци, обобщава Frognews.bg.

Според едно от предположенията, настоящият главен прокурор Иван Гешев може да е първият специален прокурор. Мотивите за промяната са свързани с няколко месечните протести, на които хората съвсем ясно поискаха оставката на Гешев. Друга причина за смяната е, че атаката от Брюксел срещу фигурата на сегашния главен прокурор все повече нараства. Доказателство в тази посока е решението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши да не приеме на работа 7 от предложените 10 български магистрати в повереното ѝ ведомство, избрани с гласовете на прокурорската колегия на ВСС, включително и на Гешев.

Друг шамар дойде от Европа преди около два дни, а именно препоръката на Съвета на Европа да се намали влиянието на главния прокурор във ВСС. САЩ също излязоха с позиция, според която един от големите проблеми на страната е политизираната съдебна система. Юристи смятат, че Гешев деликатно ще бъде махнат от сегашната позиция, като му се предложи също съблазнителна алтернатива.

Магистрати очакват, че настоящият шеф на Специализирания апелативен съд Георги Ушев ще израсне в кариерата. В професионалните среди често се коментира топлата връзка между Гешев и Ушев, като се намеква, че тя стои в основата на издигането на съдията. В момента Ушев се спряга като най-вероятния наследник на шефа на ВКС Лозан Панов, чиито мандат изтича тази година.

Предполага се, че ако ВСС запази настоящият си състав, „победата“ на Георги Ушев му е в кърпа вързана. Според източниците ни, по този начин задкулисието ще се опита да превзема и последната „останала на свобода крепост“ в съдебната система, за какъвто все още минава ВКС.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЕС обмисля да започне преговори за „Спутник V”

ЕС възнамерява да започне преговори за закупуване на руската ваксина „Спутник V”, за да реализира програмата по имунизация на европейските граждани, информира ТАСС, като цитира „Ройтерс“. Евросъюзът се насочва към руския препарат срещу вируса, докато се опитва да възстанови усилията си за ваксиниране на своите 450 милиона души, съобщиха дипломатически […]