Явор Божанков за ФАКТИ: В стаята има слон. Този слон е тандемът Борисов-Пеевски

NetNews

"Досега САЩ никога не са предприемали толкова мащабни действия по "Магнитски", а Европейския парламент никога не е приемал толкова остра декларация спрямо корупцията в държава членка".

Това каза в интервю за ФАКТИ депутатът в 44-тото и 45-тото Народно събрание от парламентарната група на "БСП за България" Явор Божанков. Свързахме се с него, за да говорим за санкциите по закона "Магнитски" и ефектите от тези санкции.

"В стаята има слон. Този слон е тандемът Борисов-Пеевски и той има именно политически характер", категоричен беше Божанков.

Целия разговор четете в следващите редове:

– Г-н Божанков, според Вас тези икономически санкции имат ли още и политически характер?

– Санкциите срещу български граждани от страна на държавната администрация на САЩ са мотивирани с обвинения за корупционни действия. Корупцията е вирус, който вирее благодарение на факта, че някой някъде има власт за и над нещо. В този смисъл – да, санкциите имат политическа почва, ще имат и политически последици. Ясно е, че Пеевски не е подкупвал Божков, а Божков Пеевски. Някой е бил ментор на санкционираните. Разтворил е чадър на процеса и се е облагодетелствал лично. Това може да бъде само политик на високо ниво. Кой е осигурявал кредитирането на бизнеса на Пеевски, приемал е закони за да може Божков да отклони 700 милиона данъци, затварял си е очите за всичко това? В стаята има слон. Този слон е тандемът Борисов-Пеевски и той има именно политически характер.

Толкова години бе ясно кой е г-н Пеевски, каква е ролята му в българската политика, в икономиката. Знаехме и най-характерното за него: винаги да остава извън полезрението на държавното обвинение. Това въпреки двата вота на недоверие, които БСП в качеството си на опозиция поиска именно заради корупцията в България. Управляващите буквално смазаха този опит за, бих казал – нормалност. Нарекоха протестиращите срещу корупцията „лумпени”, за резолюцията на ЕП посочиха евродепутати от БСП за виновни. Няколко пъти и САЩ дадоха подкрепа за борбата с корупцията у нас, а ГЕРБ определиха това, като „лично мнение” на отделни политици отвъд Океана. Корупцията не намери отговор у нас, стана европейски и дори международен проблем. Съществуват два факта: досега САЩ никога не са предприемали толкова мащабни действия по "Магнитски", а Европейски парламент никога не е приемал толкова остра декларация спрямо корупцията в държава членка.

– Смятате ли, че тези санкции са закъснели във времето?

– Закъснели са дотолкова, че не трябваше да се стига до тях. Трябваше ние, нашето държавно обвинение да се справи с този проблем. Но то, както установи анализът на “БСП за България” по време на 44-ото Народно събрание, работи активно, но избирателно. Затова ние продължаваме да настояваме за промени в правосъдната система, които да осигурят съдебен контрол върху отказите на държавното обвинение да повдига обвинения. Продължаваме да сме категорични и в искането си за оставка на главния прокурор. В момента всяко действие на държавното обвинение, дори да е правилно, е нелегитимно, защото на върха на институцията има тежко компрометирана фигура. Оставката на главния прокурор Гешев е първата стъпка към нормалността и това не е въпрос, който друг ще реши вместо нас.

– Възможно ли е излизането на санкциите в конкретния момент да е целенасочено – имам предвид предизборната обстановка?

– Мисля, че вече отговорих на този въпрос. Но ще добавя, че тези санкции са ясен знак, че Бойко Борисов не може повече да се хвали с безрезервна подкрепа отвъд океана, нито пък, че е любимец на Меркел или каквито там нелепи форми на фамилиарничене слушахме в последните 11 години. Остана му само папата, но той май не е от тези, които са го галили по главата…

– А могат ли тези действия от страна на САЩ да се отразят на вота у нас?

– Разбира се, че ще се отразят. И то най-вече върху резултата на ГЕРБ. И не само заради намеците в мотивите на решението по закона “Магнитски” за корумпирани политически лидери. А и заради “пипалата” на Делян Пеевски в листите на ГЕРБ за вота на 4-ти април. Пипала, които сега, надявам се, да бъдат отрязани или поне да нямат финансовото влияние, което имаха в избирателните райони през пролетта.

– Какво е мнението Ви за т.нар. "черен списък" на фирми, свързани със санкционираните лица?

– Странно, но тези фирми нищо не ми говорят. Очевидно те не се занимават със знакови за българската икономика дейности.

– Според посланик Херо Мустафа тези санкции ще ни помогнат, Вие споделяте ли това мнение?

– Безспорно ще са полезни. Те са знак, че в България повече няма да има недосегаеми – нито политици, нито сиви кардинали, нито каквито и да е задкулисни икономически или политически субекти.

А сега на ход сме ние!

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Излязоха резултатите от външното оценяване след 4 клас

Много добър (5) е средната оценка на националното външно оценяване след IV клас. Тя важи както за изпита по български език и литература, така и за изпита по математика. Средният брой точки по двата предмета е съответно 37,25 и 31,57 от максимум 50, съобщават от Министерството на образованието. На изпитите […]