Явор Нотев: Ако говорим за война между институциите, това ни злепоставя

NetNews

Прокуратурата  и изпълнителната власт власт влязоха с сериозна битка. Какъв ще изходът от нея?

„Не би трябвало да говорим за война, защото това ни злепоставя в очите на обществото, както и в очите на партньорите извън страната. Струваше ми се, че войната е приключила при тези избори и при съставянето на правителство“, заяви бившият зам.-председател на Народното събрание Явор Нотев в студиото на „Денят ON AIR“.

„Формално прокуратурата няма друг ход освен наистина да призове министър-председателя, за да може да облече неговите твърдения“, допълни той. По думите му изключително цени и уважава решението на Конституционния съд – правосъдният министър да може да иска отстраняването на главния прокурор.

„То е идва навреме, за да покаже какво е законовото решение на тази задача и да подреди последователността на въпросите“, посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че продължава да вярва, че Висшият съдебен съвет е свободен във волята си да вземе решения вече по същество.

Експертът посочи, че пътят за конституционни промени ще бъде дълъг и труден.

„Аз си спомням как се създаде този орган КПКОНПИ и беше определен като едно много добро решение за борба с корупцията.  Мисля, че сериозни юристи са противници на изваждането на разследващи органи извън прокуратурата“, завърши Нотев. 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Турция даде 72 часа на DW, VОA и Euronews да получат лиценз за работа

Снимка: dw.com/tr Три международни медии имат 72 часа да получат разрешение за работа в Турция. В противен случай Върховният съвет за радио и телевизия на Турция ще блокира достъпа до техните платформи, съобщи агенция ДПА. Илхан Ташчъ – един от деветимата членове на комисията на Върховния съвет, който гласува против, […]