„Ямболен“ свива печалбата в пъти, пише изданието Банкеръ

NetNews

Поради непредсказуемата динамика на Ковид-19 обхватът и ефектите върху бизнеса на „Ямболен“ АД е сложно и практически невъзможно да бъдат оценени с точност на този етап, отбелязват от фирмата от Ямбол. Възможните ефекти/последици от извънредната ситуация върху дейността на дружеството са оценени като: свиване на сегмента и забавяне на плащанията от клиенти, чиито бизнеси са съществено засегнати от извънредната ситуация и въведените предпазни мерки. Това пише в своя публикация изданието banker.bg.

Дейността на дружеството през тази година е била насочена към продажба на изработени резервни части, оказване на услуги по ремонтно-механичния завод и отдаване под наем на ДМА. През първото тримесечие „Ямболен“ АД продължава дейността си в условията на несигурна икономическа среда, характеризираща се  с недостатъчно търсене на продукцията, финансови проблеми, фирмена задлъжнялост и други, забавящи дейността на фирмата.

Усилията са били насочени към оцеляване на дружеството чрез ограничения и максимално свиване на всички непроизводствени разходи, както и гъвкаво натоварване при намалена производствена програма.

Приходите идват от спомагателни дейности – пречистване на води към определени контрагенти, отдаване на активи под наем, транспортни услуги, от хотелския комплекс „Ямболен“ и други. които обаче са недостатъчни за обслужване на разходите му – на външни услуги, материали, възнаграждения, въпреки че и те намаляват.

Дружеството работи с различни фирми – „Екопласт файбър“ АД, „Континвест“ ООД, „Приматекс“ ООД на които в „Пречиствателна станция“ към „Ямболен“ АД се пречистват промишлени води по определени показатели, след което отработените води посредством канализационната мрежа на дружеството се заустват в река Тунджа.

Друг основен контрагент е „Палфингер“ ЕООД – световен лидер в производството на подемно-транспортни системи и решения с дейност на четири континента, за който се изготвят химически разтвори, необходими в производствената му дейност.

Въпреки че дружеството е на печалба – 1000 лева, спрените основни производствени дейности – полиестерни влакна и полиестерна коприна, затруднява дейността на предприятието. Преди година печалбата е била 269 000 лева. Това пък е следствие от над двукратното свиване на приходите на фирмата.

В „Ямболен“ АД е въведена нова процедура за наблюдение на вземанията от клиенти за предотвратяване на забавени плащания.

Към края на март фирмата има дългосрочни задължения, в които влизат заеми от основния акционер в размер на 9.42 млн. лева и по договор за финансов лизинг.

За да се постигне стабилизиране на финансовата автономност на компанията, трябва да бъде спрян процесът на натрупване на загуби. Това обаче е свързано с генериране на положителни парични потоци от основната дейност, което е ясно, че в момента няма как да стане.

Акционери в дружеството са 13 фирми и 3385 индивидуални инвеститори (с дял от 6.94%). С най-голям дял са CHIMIMPORT INVESTMENT AND FERTILAIZER Inc. – Британските Вирджински острови с дял от 56.50% и „Ламара“ ЕООД с 34 процента.

Предвиждано развитие

Дружеството не е в състояние да направи обосновани предвиждания за своята дейност през следващите години, тъй като развитието му зависи от възстановяването на производствената му дейност, съобщават от „Ямболен“ АД. Като приоритетни задачи се очертават:

-снижаване на енергийните разходи;

-постепенно обновяване на машинния парк в РМЗ с цел повишаване производителността и намаляване себестойността на продукцията;

-установяване на бизнес контакти за изпълнение на поръчки за машиностроителни изделия и конструкции; -по отношение на хотелския комплекс „Ямболен“ се предвижда максимално натоварване на базата чрез разширяване на рекламната дейност и предлагане на пакет услуги на конкурентни цени. Също така насочване на организирани групи с по-дълъг период на пребиваване, организиране на семинари, срещи и други.

Източник: banker.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Любопитни финанси казуси се заформиха между ЦСКА 1948 и ЦСКА-София

Любопитни финансови казуси се заформиха между ЦСКА 1948 и ЦСКА-София, които трябва да бъдат решени, тъй като са от значение за лицензирането на даден клуб, научи Sportal.bg. Става въпрос за няколко привлечени в ЦСКА 1948 футболисти, които са преминали през ДЮШ на Литекс, а на по-късен етап и през тази […]