Ямболлията Георги Султанов е предложен за министър на културата

NetNews

Ямболлията Георги Султанов е предложението на ПП „Има такъв народ” за министър на културата. Това стана ясно след изтекла информация в медиите за състава на проекто кабинета. Георги Султанов е оперен певец. Израснал е в семейство на музиканти, артисти, художници. Син е на маестро Николай Султанов, създател на Камерен оркестър „Дианополис” – Ямбол. По линия на майка си Боряна пък е внук на артиста Петър Слабаков. Свирил е на цигулка, пиано и обой, но в крайна сметка избира оперното пеене като свое поприще. Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив при проф. Калина Жекова.

Започва сценичната си кариера в Музикалния театър във Велико Търново /през 1998 г./. Продължава в операта в Бургас /2002 г./, където има шанса да се развива вокално с двама колоси в оперното изкуство – маестро Иван Вулпе и маестро Михаил Ангелов.

През 2006 дебютира в Националната опера и балет в „Италианката в Алжир” на Росини, където изпълнява ролята на Линдоро. През 2009 г. завършва магистратура – оперно пеене и вокална методика. Усъвършенства музикално-сценичните си умения с Джузепе Сабатини, проф. Иван Вульпе, Михаил Ангелов, Николай Султанов и актьорско майсторство при Петър Слабаков. Активен участник е в Международната вокална академия към Вагнеровия фестивал в Байройт – Германия.

В момента е Георги Султанов е солист на Държавна опера – Пловдив.  Член е на „Ново Бахово общество”  в Лайпциг – Германия. Председател на Сдружение „АРТЕМ“ в подкрепа на професионално образование в сферата на изкуствата.

Георги Султанов е експерт на ПП „Има такъв народ“ в сфера „Култура“. На парламентарните избори той бе на четвърто място в ямболската листа на партията. На изборите от 11 юли отново бе сред кандидатите на ИТН в Ямболска област, като заемаше третото място в тяхната листа.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Имената на бъдещите министри в проектокабинета на ИТН по изтекла в медиите информация

Ръководството на групата на "Има такъв народ" и Николов представиха номинациите за министри на "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Засега от най-голямата партия отказват да съобщят имената с аргумента, че ще ги предложат първо на партньорите си. По неофициална и непотвърдена информация по-голямата част от претендентите за министри са депутати от "Има такъв народ".