Ямболските художници откриват новия творчески сезон

NetNews

С изложба на Панайот Янков в Арт галерия „Кирил Кръстев” групата на ямболските художници влиза в новия творчески сезон 2021-2022. На 24 септември от 17.30 часа. Това е четвъртата самостоятелна изложба на художника в Арт галерия „Кирил Кръстев”, като вече е традиция Панайот Янков да открива своя есенна изложба през септември. Янков е от поколението ямболски художници като Коста Стоянов, Петър Попов, Тодор Ялъмов, все автори, които пазят жив спомена за Стефан Бъчваров, големият ямболски художник и педагог, който всяка година честваме с живописния пленер „Певецът на Тунджа”, посветен на него.

Всъщност школата на Стефан Бъчваров е единствената школа през която минава Панайот Янков, което е още едно доказателство за това, че определени хора имат такава аура, такова обаяние, такова артистично присъствие, с което успяват да заразят десетки хора с безумието (без кавички) на изобразителното изкуство.

Творчеството на Панайот Янков е близко до творчеството на неговият учител. Особено до сюжетите, които интерпретира – Тунджа, Камчия… Изобщо, този речен маринизъм, както го нарича Кирил Кръстев е своеобразна мантра в живописния изказ на художника.

Друга особеност в творчеството на художника е усещането за повторяемост, еднотипност на картините, както по отношение на колорита, така и по отношение на тематичността.  В тази връзка искам да припомня вариантите, които правят импресионистите на един и същи сюжет. Японският мост на Моне, например,  е известен на специалистите с четиридесет и девет варианта. Самият Моне признава, че още толкова неуспешни опита има в блатата в Живерни. Колко опита трябва да направи един художник за да достигне до съвършенство. Или поне да се доближи до него.

Панайот Янков вече поредна година флиртува в опитите си да се докосне до съвършенство в картините, които показва. Но явно достигнал до прозрението, че съвършенството е само мираж, идея, фикция той твори с настървение на художник, вдъхновен от самия творчески процес, а не толкова заради някакъв статичен краен резултат, формално наречен картина. Количеството платна, които автора показва, издава това негово опиянение от живописването – от тази игра с цвета, пространството, формата и другите елементи на картината.

На първи октомври Панайот Янков става на 85 години. Да му пожелаем творческо дълголетие и успех на поредната му изложбата.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Георги Георгиев е новият председател на СОС

Новият председател на Столичния общински съвет (СОС) е Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, председателят на комисията по бюджет и финанси. Той бе избран с подкрепата на 36 общински съветници, съобщи бТВ. До избора му днес се стигна, след като на 21 септември оставка като председател и като съветник от групата на […]