Янаки Стоилов е убеден, че ВСС не иска да си свърши работата с Гешев

NetNews
Моето впечатление е, че Висшият съдебен съвет (ВСС) отказва да изпълнява своите правомощия или поне превратно ги осъществява. Това заяви бившият правосъден министър Янаки Стоилов, който беше на поста в първото водено от Стефан Янев служебно правителство. Сега Стоилов е конституционен съдия.

За него е абсурдно ВСС да продължава да разсъждава върху предложението му за старт на процедура за отстраняване на Иван Гешев от поста му на главен прокурор, след като Конституционният съд посочи, че предложението е допустимо.

Висшият съдебен съвет (ВСС) може да разнообрази исканията и да поиска повече данни. Това заяви преподавателят по Конституционно право Н…

ВСС не може да ми даде никакъв срок, а като гражданин аз не мога да допълвам искането, което съм направил, докато бях министър. Вече една година сме в процедури да се блокира искането за старт на процедура за отстраняването на Иван Гешев. ВСС трябва да каже – приема или отхвърля искането. „Ако Надежда Йорданова не предприеме действие, те са се подготвили да не гледат моето искане по същество“, убеден е Стоилов. И се запита дали ВСС не иска да протака, за да може да му изтече мандатът – през тази есен. Друг въпрос е дали парламентът ще може да смени съвета.

Какво правосъдие да очакват хората, след като парламентът на съдебната власт така увърта, че да няма реален край по даден случай? Цялото медийно пространство е запълнено в едни такива трикове, които излишно усложняват нещата, убеден е Стоилов.

За специализираното правосъдие, Стоилов коментира пред bTV, че няма особен напредък в борбата с корупцията по високите етажи на властта. И напомни – защо няма цялостен анализ какво е свършило специализираното правосъдие?

„Лично не съм удовлетворен от това, което става в България“, коментира Стоилов ситуацията в страната. „Моето голямо опасение от тази война е, че тя ще доведе до една нова, разделена Европа и то съпроводено от залеза на Европа“, каза Стоилов, но не се усъмни, че ние ще си бъдем заедно с Европа. „Опасявам се, че България вместо да постави своите интереси, като че ли с лека ръка някои хора предлагат с лека ръка отново да зачеркнем тези възможности, с които разполагаме“, заяви Стоилов, визирайки енергетиката и диверсификацията на източници. Според него, можем да се окажем в положение на големи икономически проблеми, а имаме възможности да не се случи.

Висшият съдебен съвет (ВСС) поиска в 7-дневен срок министърът на правосъдието Надежда Йорданова да отстрани нередности по процедурното …

БХК: Главният прокурор използва неверни твърдения, за да защити поста си

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тома Биков: Има време да ни потърсят до петък за избора на гуверньор на БНБ

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков очаква, ако някои иска подкрепа от опозицията за нов управител на БНБ, да я потърси публично. Има време до петък, коментира Биков от Народното събрание за БНТ. Със сигурност има отслабване на българската позиция по темата за Република Северна Македония и наложеното вето, посочи депутатът. […]