10-годишна присъда и „Тръмп победи!“

NetNews

Член на крайнодясната американска организация „Горди момчета“ изкрещя „Тръмп победи!“, докато напускаше съдебната зала във Вашингтон. Доминик Пезола беше осъден на 10 години затвор за ролята си в нападението срещу Капитолия на САЩ от привърженици на Доналд Тръмп на 6 януари 2021 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пезола не е играл ръководна роля в групата и беше единственият от петимата подсъдими, който беше оправдан по обвинението в противодържавен заговор. Той е осъден за други престъпления, включително възпрепятстване на действията на длъжностни лица и нападение срещу служители на силите на реда.

„Вие лично сте изиграли значителна роля в събитията от онзи ден“, заяви окръжният съдия на САЩ Тимъти Кели, преди да произнесе присъда, наполовина по-малка от исканата от държавното обвинение. „Това, което се случи, беше национален позор.“

Кели посочи, че като нов член на групата Пезола е бил оправдан за противодържавен заговор, но носи отговорност за другите си действия.

По-късно днес се очаква произнасяне на присъдата на подсъдимия Итън Нордейн, лидер на групата, който беше осъден за противодържавен заговор и други престъпления. Вчера съдия Кели осъди други двама бивши лидери на „Прауд бойс“ – Джоузеф Бигс и Закари Рел, съответно на 17 и 15 години затвор.

Хиляди поддръжници на Тръмп атакуваха на 6 януари 2021 г. Капитолия след речта, в която републиканецът заяви, че поражението му на изборите през ноември 2020 г. е било резултат от масови измами.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Спортът по ТВ в събота (2 септември)

10.30 Баскетбол, мач от световното първенство Диема спорт 3 11.00 Баскетбол, мач от световното първенство Диема спорт 2 11.40 Баскетбол, мач от световното първенство Диема спорт 2 13.10 Мото Е, първо състезание за Гран при на Каталуния МАХ Спорт 2 13.30 Формула 1, трета тренировка за Гран при на Италия […]