10-годишно дете за малко не беше отнесено от кола на „зебра“ в София

NetNews

Пореден инцидент на пешеходна пътека. Случаят е от столицата – дете за малко не беше отнесено от автомобил в столичния квартал "Св. Троица" посред бял ден.

10-годишното момиче е в шок от случилото се, но без наранявания.

Инцидентът става около 14 ч. на пешеходна пътека на улица "Цар Симеон" в столичния квартал "Св. Троица". Родителите на 10-годишното момиче твърдят, че то е пресичало, тикайки своята тротинетка с ръце, когато шофьорът на автомобила връхлита, закача тротинетката на детето и бяга от мястото.

Пред камерата на БНТ малката Божидара, с позволението на родителите ѝ, показа как трябва да се пресича на пешеходна пътека. В този момент, в нарушение на правилата, един автомобил пресече, въпреки че вече бяхме на пешеходната пътека.

Огледах се и от двете страни, когато пресичах. Нямаше коли и затова тръгнах, но изведнъж се появи една бяла кола, която идва към мен, аз се дръпнах, залитнах, но колата удари тротинетката. След като видя, че се изправям и ми няма нищо, човекът тръгна без да се замисля, разказа Божидара.

Ежедневно минаваме оттук и подобни неща постоянно се случват, разказа Боряна Ликова, майка на детето.

На същото място има и други инциденти, но хората са се разминали, разказа бащата на Божидара.

Ако водачът ни гледа, ще го помоля да бъде по-съвестен и да знае, че автомобилът е оръжие, каза майката на момиченцето. И да поеме отговорност – допълни бащата. Защото днес беше моето дете, а утре може да е тяхното.

На първо място трябва да отчетем, че тук преминават трамваи, а трамваят винаги е с предимство, дори пред пешеходците – те трябва да спрат и да го изчакат. На второ място – тази пешеходна пътека е доста добре маркирана, има всички знаци, въпросът е, че тя се пада в крива и може би видимостта не е толкова добра в нея. Поведението на този водач обаче е престъпно, обясни Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Тя обаче подчерта, че по Закона за пътищата, деца под 14 години нямат право да карат тротинетка.

Може би трябва да се направи светофар на това кръстовище, за да се подобри ситуацията, но тук няма регистрирани толкова много инциденти, каза Русинова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Раздават наградите „Икар”

Съюзът на артистите в България ще раздаде тази вечер своите годишни награди "Икар". Наградите ще бъдат раздадени в Народния театър "Иван Вазов" пред публика, като ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Церемонията ще бъде излъчена по БНТ от 22:00. Сред номинираните за водеща мъжка роля са Валери Йорданов, Симеон […]