10-дневна карантина на идващите от Украйна, ако са без сертификат

NetNews

Украинските бежанци, които идват на наша територия, следва да бъдат в 10-дневна карантина, ако на границата не са представили документ на ваксинация или не им е направен тест за Ковид-19, съобщи за NetNews д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ-Ямбол. Такива са разпорежданията, спуснати от здравното министерство.

На територията на областта вече има няколко десетки бежанци, по-голямата част от тях пристигнали рано тази сутрин с автобуси, организирани от община „Тунджа”. Колко реално е техният брой и как върви настаняването засега няма официална информация.

По информация на РЗИ сред тях има и човек с диабет, като се организира осигуряването му с инсулин.

Здравната инспекция има готовност при нужда да направи ковид тестове на хората, идващи от Украйна, ако при преминаването на границата не са им правени такива.

Иначе по отношение на здравните грижи, от които могат да се ползват, в момента се обсъжда вариант за ангажиране на общопрактикуващ лекар или няколко лекари, които да извършват преглед при възникнала необходимост. Със сигурност спешният център им готовност да се задейства също при нужда.

Засега са ясно определени 30 легла в областната МБАЛ „Св. Пантелеймон”, които са предвидени за обслужване на такива пациенти. Осем от тях са за деца.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

50 човека от област Ямбол са в болница с Ковид-19, заболяването сега минава основно с грипоподобни симптоми

Активните случаи на Ковид-19 в област в Ямбол в момента са 625, като от тях 56 са от последното денонощие. Не се отчита ръст на заболеваемостта, средната за региона на 100 000 души за две седмици е 460, коментира днес актуалната обстановка директор на РЗИ-Ямбол д-р Радостина Калчева.
д-р Калчева РЗИ Ямбол справка 8 март 2022