10 неща, които ще се случат, когато принц Чарлз стане крал

NetNews

За разлика от майка си, която неочаквано стана кралица само на 25 години, след като баща ѝ – крал Джордж VI, умира внезапно, 72-годишният принц Чарлз прекара целия си живот в подготовка да носи короната.

Реално той е най -дълго чакащият очевиден наследник и ще бъде най-старият британски монарх, който някога е заемал трона (което все още не е сигурно кога ще се случи).

Въпреки че кралица Елизабет II е на 93 години и е най-дълго управляващият британски монарх, в нейното семейство могат да се похвалят с дълголетие: баща ѝ е починал млад, но майка ѝ е доживяла до 101 години.

Има и вариант, в който принц Чарлз би могъл да стане крал по-рано от очакваното. Ето различните сценарии, които могат да се разиграят, когато любимата кралица си отиде – или може би дори преди това.

Кралицата може да е все още жива, когато принц Чарлз стане крал

В британската преса се въртят слухове, че с напредването на възрастта на кралицата тя може да предаде короната на сина си, който е напълно готов да поеме всички отговорности на монархията, докато тя е все още жива.

Но има много причини, поради които кралица Елизабет никога няма да се откаже от трона. Историци смятат, че е малко вероятно кралицата да се оттегли официално или пък принцът на Уелс официално да поеме титлата регент.

Ако се сравни с други по-стари европейски монарси, които са абдикирали през последните години, става ясно, че те са положили клетва чрез светски церемонии, а не чрез религиозна церемония, каквато е била тази на кралицата през 1953 г., която съдържа свещени клетви.

Практически казано, „кралицата е суверен на 16 части на Британската общност и не всички имат официални разпоредби за регентство“. Регентството може да усложни назначаването на нови генерал-губернатори в някои части на Общността.

Ако кралицата е недееспособна, принц Чарлз ще стане регент В случай че кралицата не може да изпълнява задълженията си, например в случай на тежко заболяване, ще бъде дадено регентство на принц Чарлз. Според Конституционния отдел на Училището за публична политика на Лондонския университет (UCL) се изискват медицински доказателства и три от следните лица трябва да се съгласят да обявят суверена за неспособен: съпруга на кралицата, лорд-канцлера, председателя на Камарата на общините, лорд-главния съдия и председателя на Апелативния съд на Англия и Уелс. Но това не е най-вероятният сценарий. Кралицата ще запази титлата си и определени кралски задължения, докато синът ѝ – принцът на Уелс, поеме по-голям брой нейни публични ангажименти и ще има повече глас при вземане на решения. След смъртта на кралица Елизабет принц Чарлз веднага ще стане крал Когато кралица Елизабет почине, принц Чарлз ще стане крал. Групата съветници на суверена, известна като Тайния съвет, ще се съберат в двореца Сейнт Джеймс в Лондон, за да признаят официално прехода и да провъзгласят Чарлз за монарх.

След това кралят ще даде клетва да запази Църквата на Шотландия (това е така, защото суверенът е само глава на Английската църква, а не на презвитерианската църква в Шотландия). След това парламентът ще бъде събран, а неговите членове ще положат клетва за вярност.

Принц Чарлз може да не е крал Чарлз

„Чарлз“ беше интересен избор за кралица Елизабет да нарече своя бъдещ наследник, тъй като първите двама крал Чарлз са свързани с Английската гражданска война от 17-и век, когато монархията е свалена за първи и единствен път в британската история. Чарлз I е обезглавен,а и Чарлз II заема трона.

Но Елизабет, която запазва името си като кралица, всъщност прави необичаен ход. Повечето британски монарси променят имената си, когато заемат трона. Например първото име на кралица Виктория е Александрина. Принцът на Уелс е познат от обществото като принц Чарлз през целия си живот, така че е възможно той да запази Чарлз като царско име, превръщайки го в крал Чарлз III.

Чарлз също има възможност да избере едно от вторите си имена. Ако трябваше да избере Джордж, той щеше да бъде Джордж VII, а внукът му принц Джордж от Кеймбридж вероятно ще стане Джордж VIII.

Камила може да е кралица

Въпреки че не винаги изглеждаше вероятно, в момента усещането сред кралските наблюдатели е, че Камила ще бъде наречена Queen Consort. „Колкото по-дълго двойката е омъжена преди възкачването на Чарлз на трона и колкото по-голям е публичният профил на Камила, толкова по-вероятно е тя да бъде официално обявена за кралица, когато Чарлз стане крал“, казва Харис. Камила има право да бъде принцеса на Уелс като съпруга на принца на Уелс, но вместо това използва друга от титлите си – херцогиня на Корнуол, тъй като титлата на принцеса на Уелс е тясно свързана с първата съпруга на принц Чарлз – Даяна. Всички погледи ще бъдат насочени към принц Уилям Когато Чарлз стане крал, принц Уилям ще поеме нови титли, включително традиционния стил, даден на чакащия крал. Уилям става херцог на Корнуол, когато Чарлз става крал, и ще бъде принц на Уелс. Тъй като баща му вече е в напреднала възраст, може не след дълго принц Уилям сам да заеме трона. Очаква се да има голям обществен интерес към Уилям и Катрин – херцога и херцогинята на Кеймбридж, и как Уилям ще се подготви да поеме трона. Чарлз вероятно ще бъде по-откровен монарх Предполага се, че суверенът е над политиката, но принц Чарлз е донякъде бунтовник в склонността си да изразява вижданията си по социални и екологични проблеми. За разлика от кралицата, коят избягва публично да изразява силни мнения, Чарлз е известен радетел по различни на теми, включително биологично земеделие, архитектура и устойчиво развитие.

Изменението на климата и опазването на околната среда са ключови политически въпроси през 21-и век и Чарлз със сигурност няма да бъде безпристрастна фигура по тези теми, тъй като възгледите му са добре известни. Монархията може да се свие

Друга промяна, която принцът на Уелс може да направи е да съкрати монархията по отношение на броя на кралските особи, които активно изпълняват официални отговорности. При управлението му ще има силен фокус върху близкото семейство на монарха – неговите синове, снахи и внуци – и по-малко обществена роля за разширеното кралско семейство.

Обликът на Великобритания ще бъде различен

В съответствие с нормалните промени, които се случват, когато нов британски монарх заеме трона, в Обединеното кралство ще бъдат очевидни различия, включително формулировката на националния химн. Вместо „Бог да пази кралицата“, формулировката на националния химн ще бъде „Бог да спаси краля“.

Официалният уебсайт на кралското семейство заявява, че въпреки че няма упълномощена версия на националния химн, „думите са въпрос на традиция … замествайки Queen с King, където е подходящо.

Кралският монограм, който се появява на емблематичните червени пощенски кутии в Англия, ще се промени от ER за „Елизабет II Реджина“ с новата кралска абревиатура. Но това ще се случи, само когато се добавят нови пощенски кутии; старите няма да се променят. Освен това новите печати и банкноти ще носят лика на краля.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Пипа Мидълтън роди момиче

Пипа Мидълтън роди момиче, съобщи Гардиън Детето се казва Грейс Елизабет Джейн. Момичето е племенничка на съпругата на принц Уилям Кейт Мидълтън. Бебето е с тегло от три килограма. Майката и момиченцето са добре. Това е второ дете за Пипа. Тя има един син на име Артър. Второто име на […]