$10 млн. за информация за руски хакери

NetNews

Държавният департамент на САЩ обяви награда от 10 млн. долара за информация за 6 руски хакери от ГРУ. В съобщение в „Туитър“ Департаментът пише, че „те са таргетирали критична инфраструктура на САЩ с помощта на злонамерени кибероперации“, предаде БНР.

„Изпратете ни информация за техните дейности чрез нашата линия за докладване в тъмната мрежа“, се казва в изявлението. Линията Rewards for Justice предлага наградата за информация, водеща до идентифицирането или локализирането на всяко лице, което, действайки по указание или под контрола на чуждо правителство, участва в злонамерени кибер дейности срещу критична инфраструктура на САЩ в нарушение на Закона за компютърните измами и злоупотреби (Computer Fraud and Abuse Act – CFAA).

Офицерите от ГРУ Юрий Сергеевич Андриенко, Сергей Владимирович Детистов, Павел Валериевич Фролов, Анатолий Сергеевич Ковалев, Артем Валериевич Очимченко, Артем Петр Николаевич Плискин са членове на група, използвала зловреден софтуер и предприела незаконни действия в стратегическа полза на Русия чрез неоторизиран достъп до компютри, се казва в официалното съобщение.

Заподозрените са отговорни за заразяването на компютри със злонамерен софтуер на 27 юни 2017 година в Съединените щати и по света, използвайки зловреден софтуер. Техните действия повредили компютрите на болници и други медицински заведения в здравната система на Западна Пенсилвания, голям фармацевтичен производител в САЩ, и други юридически лица от частния сектор на САЩ. Загубите от злонамерените кибердейности за американските организации се изчисляват на почти 1 милиард долара. На 15 октомври 2020 г. федерално жури обвини шестимата руски офицери в заговор за извършване на компютърна измама и злоупотреба, повреда на защитени компютри и кражби на самоличност.

Нарушенията на закона включват предаване на заплахи за изнудване като част от атаки с цел получаване на откуп; умишлен неразрешен достъп до компютър или превишаване на разрешения достъп и по този начин получаване на информация от всеки защитен компютър; умишлено предизвикване на предаване на програма, информация, код или команда и в резултат на такова поведение умишлено причиняване на щети без разрешение на защитен компютър. Към защитените компютри спадат не само компютърните системи на правителството на САЩ и на финансовите институции, но и тези, които се използват в междудържавната или чуждестранната търговия или комуникация или влияят върху тях.

„Съизмеримо със сериозността, с която разглеждаме тези киберзаплахи, Rewards for Justice създаде линия за докладване в Дарк уеб, за да защити безопасността и сигурността на потенциалните източници. На отговарящите на условията източници може да бъдат предоставени възможни плащания за награди чрез криптовалута“, заявява Департаментът.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кирил Домусчиев: Трябва да вземем спешни мерки за икономиката

Министерство на икономиката беше добре подготвено за различните проблеми на индустрията. Бързо стигнахме до заключения какво може да се направи, за да може да запазим съществуващите работни места. Мерките, за които се разбрахме и трябва да бъдат предложени на правителството, са мерки за спиране на инфлацията. Това заяви Кирил Домусчиев […]