10 000 дървета на хората от Ямбол и региона подаряват от Гората.бг идната неделя

NetNews

Гората.бг ще дари 10 000 дървета на хората от Ямбол и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ. Това става ясно от публикация на страницата на инициативата в социалните мрежи. Фиданките ще бъдат предоставяни на хората на 7 март, неделя, от 10:30 ч. на паркинга на магазин Лидл в ж.к. „Диана“. „Ще даряваме череши, сливи, кайсии, праскова, явори, борове, дъбове, липи, а ако успеем с разсадниците и арония, планински лимон, кестени, смърч и др.”, посочват организаторите.

Повечето фиданки са 40-90 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане. Плодните дървета НЕ са облагородени (подложни са), предупреждават от инициативата. Размерите варират.

От публикацията става ясно, че доброволците ще получат инструкции за съхранение, засаждане и грижа, както и че ще могат да вземат и повече от едно дръвче. „Ако си носите използвани, но здрави найлонови пликове/малки чували, допълнително ще помогнете на природата”, апелират дарителите.

Дарителската акция е част от националната кампания на инициативата Гората.бг за даряване на още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролет 2021-ва. Целта на организаторите е засаждането на 3 милиона дървета в България до 2025 г., като вече са засадени 1.1 милиона от тях в предните години. Чрез анкета, публикувана във фейсбук страницата „Гората.бг – група“ и харесванията по градове са избрани първите седем града, сред които и Ямбол, където на конкретни дати се подаряват дръвчета на всеки желаещ.

Важно уточнение е, че с участието в кампанията, всеки, който получи дърво се е съгласили, че:

1. Ще извърши засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда.
2. Ще положи максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета.
3. По никакъв начин няма да продава предоставените дръвчета.
4. Предоставените дръвчета не са предвидени за финансиране в одобрени проекти, подпомагани от фондове на Европейския съюз, както и по програми.
5. При възможност ще изпрати снимки от засаждането/развитието на дръвечета, като ги качите директно в нашата група Гората.бг – група.
6. В случай, че приема дръвчета за други хора се задължава да ги информира за волята на дарителя и носи отговорност за техните действия или бездействия като за свои.
7. Ще информира Гората.бг своевременно за всичко важно, което би могло да доведе до нарушаване на закона, добрите практики или ще нанесе вреда на биоразнообразието, природата или хората.
8. Снимки от събитието по раздаване и последвалото засаждане могат да бъдат споделяни в социалните мрежи.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Здравният министър с новини за първата част на масовата ваксинация

В момента тече ваксинирането на хора от фаза 3 и 4. Очаква се през следващата седмица то да приключи , съобщи на пресконференция за представяне на електронния регистър за запазване на часове за ваксинация срещу COVID-19 здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от блиц. „Тогава влизаме в първата част на […]