11 причини защо четенето е важно за децата

NetNews

Алберт Айнщайн е знаел, че четенето е от основно значение за образованието на децата и тяхното бъдещо пътуване в живота.

Писателката Мария Де Брабандере, автор на романа за деца „Магическата Луна“ споделя за ФАКТИ: „Интересният роман за децата не е само забавление. Те съпреживяват, мислят, доразвиват идеите, съпоставят се с героите, научават се да бъдат критични, предвиждат изхода на историята. Ако текстът, който четат, е написан с красив език, те неминуемо ще възпроизвеждат и в ежедневието новите думи, които са им направили впечатление. Затваряйки последната страница на книгата, детето отваря ума си за нови емоционални, словесни и нравствени кръгозори.“

Наред с това да бъде магически портал към други измерения, където хората откриват други реалности, четенето е също практически полезно и е от фундаментално значение за развитието на децата. Ето няколко причини, заради които си заслужава да окуражавате децата си да четат:

1. Подобрява концентрацията

Системното фокусиране върху текста изгражда добрия навик на детето да се концентрира и върху други източници на информация. Доказано е, че учениците, които четат повече книги, се справят по-добре в училище.

2. Стимулира паметта

Четенето на книга стимулира паметта. За да разбере историята, детето трябва да запомни героите, местата и съпътстващите сюжета детайли. Обширното повествование развива паметта и асоциативните способности на детето.

3. Откриват нови светове

Чрез четенето децата откриват хора, места и събития извън техния личен опит. Пред тях се откриват нови идеи и разбирания, различни от собствените им и тези на заобикалящите ги. Децата отварят съзнанието си за непознати впечатления и реалности. Няма съмнение, че е най-добрият метод за обучение.

4. Упражнява мозъка

Колкото повече детето упражнява мозъка си, толкова по-лесно учи, разбира и обогатява речника си.

5. Стимулира мисловния процес

С четенето идва разбирането и аналитичните мисловни способосности. Например, детето предвижда какво ще се случи, а това на практика е предизвикателство да се мисли за различни възможни изходи от конкретната ситуация.

6. Докосва емоциите

Когато четем, ние сме съпричастни с емоциите на героите. Това развива сетивата ни за съчувствие и съпреживяване в живота.

7. Развива и обогатява езиковите способности

Децата възпроизвеждат звуците, думите и речта на заобикалящите ги хора. Това изгражда речник, ограничен за тази среда. Когато вие четете на детето, то отново чува вашия глас и обръща повече внимание на интонацията, отколкото на самата дума. Когато то вземе книгата в ръце, изпада в ситуация „аз и текста“. За да вникне в съдържанието, детето трябва да прочете, анализира и запомни новите думи. Това естествено води до обогатяване на речника и развиване на артикулацията. Ако искате детето ви да научи нов език, четенето е задължително. Тук идват на помощ двуезичните книги. Добър пример за нов интересен роман за деца на български и английски език е „Магическата Луна“, чийто автор е Мария Де Брабандере.

8. Развива въображението

Докато четем, изграждаме визуална картина. Представяме си как изглеждат героите, свързваме се мисловно и емоционално със събитията и се съпоставяме с характерите.

9. По-добро представяне в училище

Изследвания сочат, че ученици, които четат книги от ранните си детски години, се представят по-добре в училище от техни връстници, за които четенето е мъчение.

10. Източник на забавление

Децата търсят веселба във всичко, което правят. Четенето може да е забавление, ако съумеят да развият любов към книгата и способност да се концентрират и да съпреживяват случките в повествованието. Тогава те ще се смеят на всяка смешка в текста и ще се вживяват в събитията и емоциите на героите.

11. Води до по-добра самооценка

Доказано е, че децата, които обичат „дебели книги“ развиват по-добра самооценка от други на тяхната възраст, които „мразят“ да четат. Неприязънта към четенето често води до обезкуражаване, самоизолиране в клас и „спотаяване“ по време на учебни занятия.

Добре дошли на Магическата луна!

Лоурънс и Никола са седем- и деветгодишни хлапета, които посещават и спасяват фантастична планета, обитавана само от деца. Книгата „Магическата луна“ ни завежда в илюзорен свят, където главните герои създават с лекота нови приятелства, попадат в сложни ситуации, преодоляват страшни премеждия и побеждават страховити врагове със своята детска интуиция, научни познания, изследователски открития и непосредствената дързост на младостта.

Лоурънс язди делфини, докато брат му потъва в зелените очи на Зора. Никола си проправя път във вълшебна пещера, за да спаси братчето си от зейналата паст на тиранозавър Рекс.

„Големите“ са изгонени от Магическата луна. Все пак има начин възрастен да посети вълшебното място: когато заслужи специалната награда за изключителни постижения. Никой досега не я е получил…

Първият роман „Магическата Луна“, част от серията за деца „Приключенията на Никола и Лоурънс“, е издаден на английски език и преведен на български.

Магическата Луна е

…където намираш нови приятели… Пингвините ще умрат. – Защо? – попита Уонъс потресен. – Заради всичките коли, мотоциклети и пластмаса, които използваме и захвърляме. Те замърсяват природата и причиняват глобално затопляне. Вече не вали сняг, ледът се топи и пингвините ще умрат – обясни землянчето тъжно. – Ох, колко тъжно – каза Уонъс. – Но вие можете да им помогнете. Можете да спасите пингвините. Винаги имаме възможност да поправим грешките си. Стига да искаме, естествено.

…където времето не съществува… “Не ни трябва да знаем точното време. Всяко нещо има своя собствена посока, движение и скорост.“

Книгата предлага изненади, напрежение и много интересни факти, които читателят съпреживява по пътя на своето приключенско пътешествие, наречено „Магическата луна“. Приятно пътуване!

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

МВнР уличи вицепремиер на Македония в лъжа

Министерството на външните работи (МВнР) уличи открито в лъжа вицепремиера на Република Северна (РС) Македония – Никола Димитров, чрез публикация във Facebook. От министерството зададоха лаконично въпроса – „Вярно или не?“, след което публикуваха изказване на Димитров по повод становището на Съвета на Европейския съюз (ЕС) за евроинтегритета на РС […]