11 въпроса за вагината и техните отговори

NetNews

Повечето вагини са дълбоки приблизително, колкото дължината на дланта ви, но могат да променят формата си в определени ситуации. Те не могат да бъдат постоянно разтегнати, но мускулите във вагината ви могат да отслабнат.

Има много погрешни схващания относно това как работи вагината и как трябва да се грижите за нея. Някои хора смятат, че вагините са безкрайно отворено пространство (не е вярно) или че миришат, само когато нещо не е наред (също не е вярно).

Не сте сигурни кое е факт или измислица? Продължете да четете списъка с развенчани митове от healthline.com.

1. Колко е дълъг вагиналният канал?

Не толкова много. Авторите на едно по-старо проучване от 2006 г. установиха, че средната дължина на вагиналния канал е около 8-13 см, с диапазон от 3.8– 9,3 см.

Но вагиналният канал може да промени формата си в определени ситуации, примерно по време на секс или раждане.

Отворът на влагалището е с размери около 2.5 напречно, но, както при останалата част от влагалището, той може да се разтегне.

2. Удължава ли се, когато сте възбудени?

Когато правите секс, вагиналният ви канал може да се удължи, за да поеме проникване. Сексуалната възбуда принуждава шийката на матката и матката да се повдигнат нагоре и да отстъпят, което води до удължаване на горните две трети от вагината.

Но ако почувствате, че пенис или секс играчка удря шийката на матката, това може да означава, че тялото ви не е достатъчно активирано, за да позволи пълно проникване. Разбира се, това не е единствената причина – шийката на матката може да бъде докосната, когато натискът е твърде дълбок или ако пенисът или играчката са по-големи от средния размер на пениса. Това е около 13 см в изправено състояние.

3. Как се разтяга за раждане?

Вашият вагинален канал и отворът на вагината ви ще се разтегнат много, за да позволят на бебето да премине през него. Някои жени, които раждат, може да забележат промяна във влагалището си, като например да се чувстват отпуснати или сухи или да изглеждат по-широки от преди. Може също да почувствате болка и болезненост. Това е напълно нормално.

Вашата вагина трябва да стане по-стегната в рамките на няколко дни след раждането и ще се върне до известна степен към формата си преди раждането около шест месеца след появата на бебето. Въпреки че външният вид на вашата вагина няма да е точно същият, той ще бъде доста близък до предишния.

4. Значи вагината не може да се разтяга за постоянно?

Нищо подобно. Това е едно основно погрешно схващане за вагините – не е възможно да ги разтегнете завинаги. Вагините са еластични, така че могат да се разширяват и връщат назад подобно на ластик.

Ако усетите, че вагината ви се разхлабва с течение на времето, това може да е резултат от един от двата сценария. Ако еластичността на вагината ви отслабне, тя може да не успее да се прибере напълно. Това може да се случи на жени, които са имали многократни раждания. Стареенето може също да отслаби вагиналните мускули, независимо от раждането.

5. Трябва ли да правя упражнения на Кегел?

С течение на времето мускулите на тазовото дъно могат да отслабнат в резултат на:

раждане;
операция;
стареене;
напрежение от запек или кашлица;
качване на тегло.

Упражненията на Кегел могат да ви помогнат да укрепите мускулите на тазовото дъно, които поддържат пикочния мехур, матката, ректума и тънките черва.

Те могат също така да ви помогнат да предотвратите или контролирате уринарна или фекална инконтиненция.

6. Клиторът също ли става по-голям?

Да. Когато сте възбудени, клиторът ви ще се подуе и ще се прибере, което означава, че се крие под качулката си. Вашият клитор няма да промени размера си толкова драстично, колкото пениса, когато е сексуално стимулиран, но определено има увеличение на размера.

7. Еднакво ли изглеждат гениталиите на жените?

Нищо подобно. Вашата вагина, срамни устни, клитор и всички останали части от гениталиите ви са уникални. Вашите срамни устни може да са асиметрични или клиторът ви може да е малък. Кожата в тази област може дори да е по-светла или по-тъмна от общия цвят на кожата ви.

Въпреки че може да има средни размери и форми, гениталиите на всеки наистина са различни!

8. Защо кожата там долу е по-тъмна от останалата част от мен?

Напълно нормално е кожата на гениталиите ви да е с различен цвят от цвета на останалата част от вас. Например, някои жени имат кафяви или червеникави срамни устни, докато други могат да имат розови или лилави срамни устни.

Вашите гениталии също могат да станат по-тъмни, когато сте възбудени. Притокът на кръв към областта може да причини подуване и промяна в цвета на клитора и вътрешните устни (малките срамни устни).

Но имайте предвид, че ако вагината ви е хронично лилава, може да имате гъбична инфекция или хронично дразнене на вулвата, известно като симплексен лишей. Ако се притеснявате за цвета на вагината си, струва си да си уговорите среща с вашия лекар.

9. Наистина ли е необходимо пубисното окосмяване?

Дали да имате пубисно окосмяване зависи от личните предпочитания. Всъщност не е необходимо за здравето на вашата вагина.

Но има определени рискове от премахването на пубисното окосмяване в зависимост от метода. Например може да изпитате симптоми като изгаряне от бръснач, порязвания или сърбеж, ако то не е отстранено правилно.

10. Трябва ли да се измивам със сапун, за да запазя нещата чисти?

Въпреки че използването на сапун е често срещана практика, лекарите препоръчват да не го правите. Вашата вагина се почиства естествено, така че няма нужда да правите допълнителни усилия.

Сапунисването всъщност може да лиши вагината ви от естествените, здрави микроби, както и временно да промени естествената киселинност и да причини натрупване на вредни бактерии. Това означава, че вагината ви остава податлива на вагинални инфекции и инфекции, предавани по полов път (ППИ).

11. Мирише ли различно в различни моменти?

Напълно разбираемо е защо може да се изплашите, ако от вагината ви се носи миризма. Но истината е, че всъщност е нормално вагината да има някаква миризма.

Например, може да забележите миризма, след като промените диетата си – чесънът, рибата тон и хранителните добавки могат да имат този ефект. Също така е естествено вагиналната миризма да променя интензивността и миризмата по време на менструацията.

Но ако има упорита и неприятна миризма или ако също има гъст или зеленикав секрет, незабавно посетете вашия лекар. Може да имате инфекция или бактериален дисбаланс. Вашият лекар може да предпише лекарства, които да помогнат за лечение на миризмата и основното състояние.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Времето днес, прогноза за четвъртък, 20 юни: Остава слънчево и горещо

Днес минималните температури ще са между 17 и 22°, в София 17°, предаде БНР. Максималните в страната ще са от 34 до 39°, в столицата 34°. По Черноморието ще е слънчево със следобеден североизточен бриз. Температурите на въздуха ще са до 28-31°. Морската вода е 21-24°. Вълнението на морето ще […]