110 000 фалшиви COVID-19 сертификата са в ръцете на хора във Франция

NetNews

Около 110 000 фалшиви здравни паспорта са в обращение във Франция, съобщи вътрешното министерство, като стотици разследвания са започнали срещу създателите и ползвателите на фалшивите документи, информира „Франс прес“.

Здравният пропуск, показващ доказателство за ваксинация, възстановяване от COVID-19 или скорошна отрицателна проба от тест, е необходим за достъп до обществен транспорт, ресторанти и културни събития.

Докато разследва ползвателите и разпространителите на фалшивите документи, полицията е установила, че медицински персонал понякога е съучастник в измамата, уточни вътрешният министър Жералд Дарманен.

„Проблемът с фалшивите здравни паспорти е, че те често включват таен сговор с истински лекари или истински медицински сестри“, уточни той пред телевизия France 2. Това прави престъпленията „много трудни за доказване“.

Около 100 души са били арестувани в резултат на 400 разследвания, откакто здравният паспорт стана задължителен в части от обществения живот, уточни Дарманен.

Те рискуват да получат до пет години затвор, предупреди той, добавяйки, че някои вече са осъдени на условни или действителни присъди затвор.

Миналия месец лекар, за който се твърди, че е продал най-малко 220 фалшиви здравни сертификата в района на Париж, беше обвинен и задържан.

Дарманен отбеляза, че бил за прекратяване на дела срещу ползватели на фалшиви здравни паспорти, които са се съгласили да получат вместо това истински законен сертификат.

Френското правителство предупреди, че броят на пациентите с COVID-19 в интензивни отделения може да достигне 4000 през коледния период, в сравнение с 3000 сега.

То насърчава ваксинацията с подсилваща доза ваксина, за да контролира най-тежкото бушуване на варианта „Омикрон“ и предупреди, че здравните паспорти вече няма да са валидни от средата на януари, освен ако притежателите не получат допълнителна доза ваксина.

Поставете оценка:

5

Оценка 5 от 8 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ливърпул дръпна на Челси в надпреварата за титлата

Ливърпул продължава преследването с Манчестър Сити на върха в английската Висша лига, докато Челси започва бавно да отстъпва от борбата за титлата. В последния ден от междинния кръг „мърсисайдци“ постигнаха обрат над Нюкасъл от 0:1 до 3:1. Джоджо Шелви даде преднина на „свраките“ срещу бившия си тим, а Жота, Салах […]