12 км гора израсна по пътното платно на АМ „Струма“

NetNews

Експерти на Института за пътна безопасност констатираха, че по АМ „Струма“ от гр. Перник до гр. Благоевград има повече от 60 участъка с увредени и опасно стърчащи мантинели. Липсата на поддръжка е до такава степен, че на определени места изкривените мантинели са обгърнати от гъста растителност, която не е почиствана от месеци. Констатирани са множество опасни неравности по магистралата, които представляват непосредствена опасност за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия, съобщават от ИПБ и допълват:

Най-голямото безумие е, че по магистралата е израснала гъста гора, която заема почти 12 километра по трасето. Наклонени знаци и лоша маркировка са допълващи белези, доказващи липсата на дори елементарно поддържане на АМ „Струма“. Въпреки уверенията на вашия предшественик Гроздан Караджов, че поддръжката е осигурена до края на месец септември е видно, че използването на АМ „Струма“ е с висок риск за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия.

До този момент са разплатени десетки милиони лева за поддръжката на магистралите в България. Това означава, че са налице сериозни злоупотреби от страна на АПИ. Отговорността се носи от председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев, който бе назначен от бившия регионален министър Гроздан Караджов. Той носи и пряка отговорност за изготвяне на заданията, по които пътноподдържащите фирми извършват поддръжката на републиканската пътна мрежа и носи пълната отговорност за извършване на контрола за състоянието на същата.

Проверки и на останалите автомагистрали показват подобни проблеми, това ни дава основание да се обърнем и към главния прокурор Иван Гешев да разпореди на окръжните прокуратури при всяко тежко ПТП да се назначава експертиза, която да изследва състоянието на пътя, а длъжностните лица да носят наказателна отговорност. Според нас председателят на АПИ Тодор Василев няма право да заема такива отговорни длъжности, тъй като с безотговорното си поведение води до повишаване броя на жертвите по пътищата на България.

Институтът за пътна безопасност настоява председателят на АПИ Тодор Василев да бъде освободен и на негово място да се назначи доказан професионалист, който няма обвързаности с пътно строителните фирми.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Преминава се към онлайн плащане на наеми

Дубай обяви стратегическо партньорство с Emirates NBD. Една от големите компании е автоматизирането на превода на наемни плащания. Засега в Дубай остава остарялата практика за издаване на хартиени чекове за наем. След въвеждането на новата система плащането ще става онлайн. Наемателят от своята банкова сметка ще превежда необходимата сума на […]