1242 души в Ямбол празнуват на Кръстовден, на имениците – честито!

NetNews

На 14 септември Българската православна църква почита един от дванадесетте велики християнски празника – Въздвижение на Светия кръст Господен, известен като Кръстовден. В Ямбол днес празнуват 1242 души. Жените са 548, а мъжете – 694.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Най-многобройни са дамите на име Красимира – 295 дами, 115 жени са с името Кристина, 14 се казват Ася, а повод за празнуване имат още Кръстина – 57, Кръстинка – 40, както и Кристиана – 41. Сред мъжете най-разпространеното име е Красимир – 486, господата на име Кристиан са 104, Кръстьо – 52, Кънчо – 44 и Ставри – 8 мъже.

През 326 година Света Елена – майката на император Константин Велики, се отправя към Светите места в Палестина, за да търси Гроба Господен. Намира пещерата, както и заровени в земята три кръста. Частица от Животворящия Кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият Кръст е положен в йерусалимския храм „Възкресение Христово“.

Според народните вярвания този ден се свързва с края на лятото и началото на есента, „денят и нощта се кръстосват“, което ще рече, че са равни по времетраене. Осветява се семето за посев и започва гроздоберът. По древен обичай свещениците, с кръст в ръка, отслужват водосвет по домовете за здраве.

Източник: Община Ямбол

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

17 млн. повече за културата след актуализацията на бюджета

С 16,7 млн. лева се увеличава бюджетът на Министерството на културата до края на годината след актуализацията на бюджета. Това обяви на пресконференция служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, предаде БГНЕС. Минеков каза, че са получили подкрепа от депутати, от които не е очаквал. Той обяви още, че 64% […]