13 декември 1941 г. Символичната война на България

NetNews

На 13 декември 1941 г. България обявява война на САЩ и Великобритания. Това се налага от нашите съюзнически задължения към Третия райх.

На 5 юни 1942 г. от своя страна САЩ също обявяват война на Царство България. На 12 юни 1942 г. 13 тежки бомбардировача за далечно действие Б-24 Либърейтър, базирани на летище Файд на Суецкия Канал, прелитат над Средиземно море, Турция и Черно море, минават над сушата в района на Констанца и бомбардират нефтения район на Плоещ. Повредите по рафинериите са незначителни. ПВО и изтребителната авиация на Луфтвафе и румънските ВВС не реагират. Това е първият удар на американската стратегическа авиация в дълбочина на континента.

През есента на 1943 г., в резултат от успешния съюзнически десант в Сицилия, територията на Южна Италия довежда до попадането на Балканите в обсега на съюзническата авиация. Започват бомбардировките на България, продължили от 20 октомври 1943 г. до 17 септември 1944 г.

Бомбардирани са и градове в анексираните части на Югославия, след предварително съгласуване с Тито.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ривалдо: Ако Барса отстрани силен противник в Шампионската лига, ще се събуди

Бившият бразилски нападател на Барселона Ривалдо посочи изход от кризата, в която са изпаднали каталунците. Според него отстраняването на един силен съперник в осминафиналите на Шампионската лига, може да преобърне сезона на каталунците, който към този момент не върви особено добре. Барселона заема едва седмото място в класирането, а изоставането […]