14 декември 1995 г. Дейтънско споразумение

NetNews

14 декември 1995 г. е подписано Дейтънското споразумение в Париж. С документа официално се поставя край на близо четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина.

Споразумението е резултат от Дейтънската конференция, която започва на 1 ноември. Главни участници в тази конференция са президентът на остатъчна Югославия Слободан Милошевич, президентът на Хърватия, Франьо Туджман, президентът на Босна и Херцеговина, Алия Изетбегович, главният преговарящ от американска страна, Ричард Холбрук, както и генерал Уесли Кларк.

Три седмици след започването на преговорите Милошевич, Туджман и Изетбегович постигат съгласие и приемат Общо рамково споразумение за мир в Босна и Херцеговина на 21 ноември. Официалното споразумение е подписано от тримата президенти на 14 декември 1995 г. в Елисейския дворец в Париж.

Според споразумението Босна и Херцеговина стана суверенна държава, включваща две до голяма степен автономни области – федерация на мюсюлмани и хървати, наречена Федерация Босна и Херцеговина и малко по-малката мини-държава на босненските сърби, наречена Република Сръбска. То също определи международните и междуобластни граници на страната.

Ден след официалното подписване на мирното споразумение, Съветът за сигурност на ООН приема резолюция 1031, с която възлага мандат на НАТО да осъществи военните аспекти на споразумението. На 20 декември 1995 г. многонационални сили, ръководени от НАТО, с численост 60 000 военнослужещи, наречени Сили за прилагане на мирното споразумение (ИФОР), са разположени в Босна и Херцеговина.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Погба: Бъдещето е далеч!

Френският халф на Манчестър Юнайтед Пол Погба излезе с ново послание към клуба, феновете и своите съотборници. Французинът написа в личната си страница в “Инстаграм”, че бъдещето е далечно, правейки намек, че все пак нещата могат да вземат някакъв обрат занапред, но въпреки всичко към момента той е обвързан на […]