15 декември 1853 г. Ражда се Александър Густав Айфел

NetNews

На 15 декември 1853 г., във френския град Дижон се ражда знаменитият инженер Александър Густав Айфел. Той издъхва на 28 декември 1923 г. в Париж.

Между тези две дати той остава в историята с редица свои творби. Едни от знаковите са символите на Париж и Ню Йорк.

Символът на Америка – Статуята на Свободата – отчасти дължи появата си на Айфел. През 1881 г. инженерът разработил за нея рамката, която поддържа творбата на скулптора Фредерик Огюст Бартолди.

Александър Айфел получил образованието си в Централната школа по изкуствата и занаятите в Париж.

В духа на своето време инженерът строи железопътни линии, гари, мостове и виадукти. Айфел издигнал въртящият се купол на обсерваторията в Ница. Той е автор на един от парижките универсални магазини “Бон Марше”. Сградата е проектирана през 1876 г. и с нея се поставя нова епоха в архитектурата, в която сградите започнали да се украсяват с функционални метални елементи и стъкло.

Скандал с корупция застигнал и Айфел. Причината е, че той е работел като инженер в Панамското дружество. Айфел дори бил обвинен във вземане на подкуп в размер на 19 милиона франка, от фиктивни сделки

През 1883 г. той е бил осъден на две години затвор и глоба. Но касационният съд отменил присъдата, поради давност.

Все пак творбата на Айфел за Световното изложение през 1889 г. го обезсмъртява. Строителството започва през 1887 г. и продължило повече от 2 години. Височината на кулата е 317 метра, а много години тя останала най-високото чудо в света, докато през 1903 г. в Ню Йорк не бил издигнат небостъргачът Емпайър стейт билдинг.

Айфел е автор и на книги по аеродинамика, в които е описал резултатите от изследванията си в тази област. През 1920 г. Александър Айфел дори подарил лабораторията си в Отее на френското правителство.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лампард: На Кай Хаверц му трябва повече време

Кай Хаверц все още не оправдава напълно платените от Челси 71 милиона евро на Байер (Леверкузен) за трансфера през лятото, но с времето ще го направи, сигурен е мениджърът Франк Лампард. 21-годишният германски плеймейкър има само един гол през сезона във Висшата лига, но и пропусна три мача заради положителен […]