150 000 души умират годишно заради екстремните жеги

NetNews

Екстремно горещите температури през четирите най-топли месеца причиняват приблизително 150 000 смъртни случая годишно в целия свят, съобщи ДПА, позовавайки се на научно изследване.

В периода между 1900 и 2019 г. леталните изходи, свързани с горещини, се изчисляват на 153 078 всяка година. Това се равнява на 236 смъртни случая на 10 млн. жители или един процент от общата смъртност на планетата, гласят резултатите от научно изследване на университета в Монаш, Австралия. Учените са свързали дневната смъртност и температурите от 750 локации в 43 държави.

Според резултатите Азия отчита най-голям брой смъртни случаи, а Европа – най-високия процент спрямо населението – 655 смъртни случая на 10 млн. жители. На национално ниво Гърция, Малта и Италия имат най-високо ниво на смъртност, причинена от топлинните вълни.

Най-високите нива на смъртност се отчитат в региони със сух климат и по-нисък среден доход на населението. В контекста на климатичните промени е критично важно да обърнем внимание на последиците от горещините върху човешкото здраве, казват авторите на изследването, цитирани от БТА.

Необходими са не само незабавни мерки за предотвратяване на здравните рискове при топлинните вълни, а и прилагането на дългосрочни стратегии за минимизиране на неравенството и уязвимостта на отделни общности, се казва още в изследването.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Обновяването на площад "Света Неделя": Пет години вече проект на хартия има, ремонт няма

След пет години застой – зелена светлина за ремонта на площад „Света Неделя“. Очаква се преустройството да започне следващото лято, а част от булевард да стане пешеходен. Метални ограждения, счупени плочки и разбити колчета – така изглежда и до днес площадът, констатира bTV. „Тези плочки, първо не са плочки. Както […]