18-годишният, прегазил три момичета, е син на бизнесмен

NetNews

18-годишният Н.М., който на 1 октомври помете три млади жени в Стара Загора с лекия си автомобил БМВ, е син на известен местен бизнесмен – строителен предприемач. Младежът е задържан, но до момента не е давал обяснение по делото. Същевременно, докато прокуратура и полиция даваха пресконференция по случая, протестиращи нахлуха във фоайето на сградата, в която се помещава държавното обвинение в Стара Загора с искане за крути мерки срещу шофьорите, които правят дрифтове, съобщи dnes.dir.bg.

Тежката катастрофа стана около 23.20 часа в петък, когато 18-годишният Н.М. дрифтирал на кръговото кръстовище при ул. "Христина Морфова" в града на липите. При втората обиколка обаче шофьорът изгубил контрол върху мощната кола и блъснал вървящите по тротоара три млади жени – две на по 23 години и една 27-годишна. Най-тежко пострадалата от тях е в реанимацията на Университетската болница с ампутиран ляв крак, а лекарите се борят да спасят от ампутация и десния.

Виновният шофьор, който все още е ученик, е задържан, обявиха на брифинг в Районната прокуратура. На него присъстваха директорът на полицията в Стара Загора старши комисар Николай Колев, районният прокурор Таня Димитрова и окръжният прокурор Дичо Атанасов.

От думите им стана ясно, че младежът има свидетелство за правоуправление на МПС от май т.г. и за изминалия срок вече има няколко нарушения, санкционирани от "Пътна полиция". Едно от тях е за превишена скорост.

Наредена е експертиза за инцидента от петък, която трябва да покаже с каква скорост се е движело БМВ-то на задържания, когато е блъснал жените. В колата е имало още двама души, които са основни свидетели.

" Работи се по всяка една версия, включително и за дрифтинг. На този етап няма доказателства за т.нар. "дрифтинг". Ако съберем доказателства в тази посока, ще бъде променена квалификацията на извършеното престъпление и делото ще бъде наблюдаване не от Районна, а от Окръжна прокуратура", добави окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Във връзка с късното задържане на водача, което предизвика протести в града, обвинител №1 в Стара Загора обясни, че арестът се преценява съобразно събраните доказателства.

"Първите доказателства се събират при извършване на оглед на местопроизшествието, после се прави извод и по постралите. В по-късен етап разбрахме, че има втори пострадал със средна телесна повреда, тази информация можем да я получим само от здравните власти. Една е квалификацията за ПТП с едно пострадало лице, макар и с тежка телесна повреда, по-тежка е наказуемостта когато са пострадали две и повече лица", уточни Атанасов.

"Имахме конкретно затруднение с това да осигурим конкретен защитник, първо трябваше да бъде един, после – друг, трябва да го осигурим, нужно е техническо време да се запознае с материалите", каза още окръжният прокурор.

Днес предстои допълнително да бъдат извършени огледи на самото превозно средство. Разпитани са 10 свидетели. Издирват се нови.

"Ако има някой, който е станал очевидец или е наблюдавал действията на водача и има представа как се е развило произшествието, да се обърне към органите на полицията", апелира чрез медиите окръжният прокурор на Стара Загора.

Относно появилата се информация за забавяне на линейката наблюдаващият прокурор Андреан Сутров отговори: "Знаем по делото,че са пристигнали два екипа на Спешния център, но нямаме информация дали е имало забавяне. Около 23:20 часа е възникнало пътно-транспортното произшествие. Първоначалното обаждането на тел. 112 е от водача на автомобила."

От прокуратурата и полицията в Стара Загора увериха, че не е правен опит за потулване на случая и прикриване на извършителя.

Още снощи майката на най-тежко пострадалата млада жена изрази опасения, че случаят може да бъде прикрит, тъй като извършителят е син на известен в града бизнесмен.

"Няма основания за такива притеснения, тъй като след като е получен сигналът, е извършен оглед на местопроизшествието, образувано е досъдебно производство, което се наблюдава от Районна прокуратура", категоричен бе шефът на МВР-Стара Загора Николай Колев.

Междувременно, докато се провеждаше пресконференцията, протестиращи се събраха пред сградата на прокуратурата и нахлуха във фоайето. Те настояват за взимането на спешни мерки срещу шофьорите, които предизвикват подобни тежки инциденти.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

31 години след Обединението: единна ли е Германия?

Ако човек се вгледа внимателно в резултатите от парламентарните избори, които се проведоха миналата неделя, няма как да не забележи следното: че източните и западните провинции на Германия са гласували доста различно. В югоизточната част на страната крайнодясната "Алтернатива за Германия" отчете на места по-високи резултати, отколкото на предишните избори. […]