2 г. след чумата: Производството на свинско не е възстановено напълно

NetNews

Почти 90% от свинефермите у нас са възстановили дейността си след епидемията от африканска чума през 2019 г. Това съобщи пред БНР председателят на Асоциацията на свиневъдите в България Полина Хаджистоева.

Тя обаче поясни, че въпреки средствата за обезщетение, които бяха изплатени на стопаните, нивата на производство на свинско месо преди чумата не са възстановени.

Припомняме, през 2019 г. заради африканската чума бяха унищожени хиляди прасета. Това беше тежък удар за целия сектор на свиневъдството у нас – не само малки стопанства, но и индустриални ферми бяха засегнати от чумата.

Свиневъдите получиха европейско и национално подпомагане, с което да подобрят биосигурността и да купят нови животни.

Хаджистоева посочи, че фермите не работят с пълния си капацитет и не е достигнато нивото на производство на свинско месо преди кризата в сектора. Свиневъдите са се надявали, че след поголовното унищожаване на животни ще бъде направена ваксина. В нея виждат спасението от африканската чума.

По думи на Хаджистоева вирусът циркулира в природата и има риск отново да се активизира. Част от фермите са близо до гори, което представлява опасност. Преместването им обаче все още не е възможно заради нуждата от огромен финансов ресурс.

Хаджистоева обясни, че е нужно още време, за да се възстановят напълно свинекомплексите в страната.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бой, стрелба и седем арестувани след любовна драма в разложко село

Любовна драма отприщи щур скандал в разложкото село Годлево в неделя вечер, пише struma.com. Мома от хаджидимовското село Ново Ляски пристанала на мъж от Годлево, след като имала връзка с момче от село Ново Ляски. Вчера следобед 4-има от хаджидимовското село се натоварили в автомобил и пристигнали в Годлево, да […]