2.4 млрд. за 40 общини, сред които и Ямбол, по Програма за развитие на регионите 2021-2027

NetNews

Ямбол е сред 40-те общини, които ще имат възможност да инвестират общо над 2,4 милиарда лева по Програма за развитие на регионите 2021-2027. Проектът на програмата, разработен от МРРБ предвижда инвестиции за близо 6.7 млрд. лв. по три основни приоритета.

Проектобюджетът на приоритета за интегрирано градско развитие (Приоритет 1) е на стойност 1.131 млрд. лв. Той ще е за десетте основни центрове на растеж: общините Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград. Допустими ще са инвестиции в инфраструктурни проекти в областта на здравеопазването, образованието, социални дейности, култура, спорт, туризъм и културно наследство, жилищното настаняване, енергийна ефективност и обновяване на жилищни и обществени сгради, подобряване на градската мобилност, ремонт на пътна инфраструктура и безопасност и развитие на функционални връзки. Ще се финансират и мерки за зелена градска инфраструктура и сигурност в обществени пространства, насърчаване на икономическата активност и др.

Вторият приоритет на програмата е интегрирано териториално развитие на регионите, който е с бюджет от 2,461 млрд. лв.Достъп до него ще имат  40 градски общини: Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков и Сандански. Те ще могат да изпълняват аналогични  инфраструктурни проекти, както и такива за качествена и безопасна среда, зелени инвестиции, мерки за насърчаване на икономическата активност и др.

Третият приоритет на програмата е „Справедлив енергиен преход“. Той ще се изпълнява по линия на Фонда за справедлив преход, като проектобюджетът му е 3.1 млрд. лв. Основна цел е осигуряването на подкрепа за регионите и секторите, най силно засегнати от прехода към климатична неутралност.

Преди официалното изпращане на проекта на Програма за развитие на регионите 2021-2027 г.  за одобрение от страна на Европейската комисия, МРРБ организира обществено обсъждане и обществени консултации, които ще се проведат онлайн на 9 април 2021 г., от 11:00 часа, през приложението WebEx.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Антон Кутев: Трябва да осигурим на хората с увреждания независим живот

Трябва да осигурим за хората с увреждания независим живот. Това каза народният представител от „БСП за България“ Антон Кутев по време на онлайн дискусия посветена на проблемите на българските граждани с увреждания. По думите на Кутев няма нужда да се търсят нови механизми, а да се види каква е практиката […]