20 декември 1803 г. САЩ купуват Луизиана от Франция

NetNews

На 20 декември 1803 г. САЩ купуват Луизиана от Франция.

Гигантското парче земя е с площ около 2 100 000 кв. км. и обхваща днешните щати Арканзас, Мисури, Айова, Минесота, западните области на Мисисипи, Северна Дакота, Южна Дакота, Оклахома, Небраска и Канзас, както и райони, разположени на изток от Роки Маунтийнс.

Стойността на сделката е добра и за двете страни. Цената на акър площ е ниска и удобна за САЩ – 3 цента, но общата крайна сума е голяма – 15 млн. долара, и изгодна за Наполеон, който се нуждае от пари за военните си кампании в Европа.

Тази територия е населена през XVIII в. от французи. През 1762 г. Франция продава тайно на Испания райони на запад от Мисисипи и остров Орлеанс. След края на 7-годишната война територия на изток от Мисисипи е завоювана от англичаните. През 1800 г. Наполеон I завладява испанските части и ги връща пак на Франция.

По това време американците вече са хвърлили око на някои от тези територии. Работи се по 4 плана, пък който успее: да се купят Източна и Западна Флорида и Ню Орлеанс; или само Ню Орлеанс; да добият права за движение на корабите към бреговата ивица и изграждане на складови бази; да се купи територия на източния бряг на Мисисипи, за да се построи американско пристанище.

На 11 април 1803 г. Франция изненадва САЩ с предложение да купят цялата провинция Луизиана. В последния ден на месеца двете страни подписват документите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

1 002 нoви случая на коронавирус от 4 213 PСR-тecтa

Вчера бяха регистрирани 1 002 нoви случая на коронавирус от нaпрaвeнитe 4 213 PСR-тecтa. Според Единния информационен портал това прави cъс 737 случая по-малко от предния ден. Oбщият брой на заразените e 191 029, а на излекуваните – 98 026 – 1 404 oт тях са се разделили с вируса […]