20-годишен бесарабски българин загина на фронта в Украйна

NetNews

20-годишен бесарабски българин загина на фронта в Украйна

Кадър: Нова тв

Бесарабски българин е загинал в боевете в Украйна. 20-годишният Иван Минков от село Криничное е бил убит още в началото на войната.

 „Той е загинал при защитата на Чернигов. Геройската му смърт е дала възможност на голяма част от цивилното население да се изтегли от града”, разказа пред Нова тв Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония”, която поддържа връзка и с бесарабските българи.

Още по темата

7 апр 2022 08:50

104

Иван Минков е загинал на 26 февруари, но поради окупацията не е имало възможност тялото да бъде върнато по-рано в родното му село, което българите там наричат Чушмелия.

„Стотици бесарабски българи се бият като герои”, каза Виктор Стоянов.

По думите му в Украйна има над 200 000 българи. В  Одеса има около 50 000 българи. Има и компактни български общности около град Николаев, в Херсонска област, в град Херсон.

„Не знаем съдбата на тези хора, не знаем дали са се изтеглили, дали са загинали”, коментира Стоянов. Според него страната ни трябва да има план за евакуация на цивилното население.

„Цялото население на Украйна е мобилизирано. Никой не знае точния брой. Има момчета, които воюват от 2014 година. Много резервисти получават повиквателни. Има много доброволно желаещи”, коментира Анатолий Волчо, председател на българския просветен център в Търновка.
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Откриха новия стадион в с. Бояджик

В община „Тунджа” беше открит най-новият и голям стадион в регион Ямбол. Той се намира в с. Бояджик и носи името „Априлец”.
откриване на нов стадион в с. Бояджик, област Ямбол