20-30% скок на цената на хляба прогнозират в Благоевград

NetNews
20-30% скок на цената на хляба прогнозират в Благоевград

Снимка: Pixabay

Очаква се скок на цените на хлебните изделия в Благоевград. Прогнозата е да поскъпне между 20-30% през следващите дни. За килограм хляб ще плащаме между 2.30 и 2.50, а не както досега – под 2 лева, съобщи БНТ.

В един от обектите на хлебопроизводителя Димитър Бакалов от града преди година работели 17 души. Днес те вече са четирима, а причината е поскъпването на консумативите и сметките. Поради това се налага и поредното увеличение на цената на хляба.

„Хлебните изделия винаги се вдигат с от 5 до 10%. Никога, поне в последните години не сме ги вдигали с голяма разлика, но лошото е, че всички контри отиват за сметка на производителя. Когато се вдигат олиото, захарта, солта или което и да е, то се вдига с 20 – 30%, обаче в една закуска или един хляб отива много малък грамаж и това означава, че не може винаги да нагодиш цената с процентното увеличение“, обясни Бакалов.

От лятото досега цените постоянно вървят нагоре, подчерта хлебопроизводителят. Вдигането не електроенергията се усеща най-силно и може да не доведе до фалити, но ще доведе до затваряне на фирмите, които ще чакат по-добър момент, за да не работят на загуба.

Това ще бъде поредното поскъпване на зените, но не и последното. Очаква се реалното увеличение на цените да влезе в сила до края на месец януари.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Епидемиолог: Нужен е строг контрол за спазването на мерките

Снимка: БГНЕС „Необходимо е осъществяването на по-строг контрол на иначе добрите на хартия противоепидемични мерки.“ Това каза в ефира на Нова тв епидемиологът д-р Христиана Бацелова.  Според нея неносенето на маска може да коства живот. Д-р Бацелова посъветва гражданите да избират по-висок клас предпазни средства. Още по темата 4 яну […]