2021 г. отиде в историята – годината на небалансираното възстановяване

NetNews

През изтеклата година се наблюдаваше неочаквано силно глобално икономическо възстановяване. Преди година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира глобален икономически растеж от 4,2 на сто през 2021 г. след спада от 4,2 на сто през 2020 г.

Сега се знае, че спадът през 2020 г. е бил 3,4%, т.е. рецесията е била по-слаба от очакваното. Новата прогноза за тазгодишния растеж е ревизирана нагоре – до 5,6%.

Силното възстановяване е добре дошло, но е и неравномерно в много отношения, пише FT в свой коментар.

Най-забележително спрямо очакванията преди година се представят страните с високи доходи. Сега се прогнозира ръст на икономиката на САЩ от 5,6%, а на еврозоната – 5,2% през 2021 г. Преди година се очакваше икономиката на САЩ да се разшири с 3,2%, а на еврозоната – с 3,6%.

Като цяло, според последната икономическа перспектива, „производството в повечето страни от ОИСР сега е близо или над нивата отпреди пандемията“. Все пак „силата на възстановяването все още не е позволила пълно излекуване на глобалната икономика от последиците от пандемията“, допълва ОИСР.

Поразителната характеристика на това възстановяване е неговата неравномерност в множество измерения — относително представяне на по-богатите и по-бедните страни, разпространението на ваксинацията срещу коронавируса, степента и характеристиките на политическата подкрепа, поведението на пазарите на труда, моделите на секторно търсене, степента на смущения във веригите на доставки и недостиг на жизненоважни ресурси.

Въпреки възстановяването, ОИСР заявява, че световното производство все още е с 3,5% под прогнозата преди пандемията в средата на 2021 г. Най-важното е, че загубената продукция е неравномерно разпределена, с относително по-големи загуби в развиващите се икономики със средни доходи, отколкото в тези с високи доходи, и най-големи загуби в страните с ниски доходи, с ужасни последици за най-бедните в света.

Много по-голямото пространство за фискална и парична подкрепа в богатите страни и различията в темповете на ваксинация са в основата на разликите. В началото на декември броят на дозите, приложени на сто души, варира от 183 в Китай и 176 в Обединеното кралство до 140 в САЩ, 93 в Индия, 44 в Южна Африка и само 5 в Нигерия. Тази празнина трябва да бъде затворена, за да бъде световната икономика отворена отново и Covid – контролиран.

Страните с високи доходи не само успяха да харчат по-свободно, но и по различни начини. В страни, които изразходват много за програми за задържане на работни места, като Германия и Франция, участието на работната сила е на приблизително същото ниво, каквото беше и преди пандемията.

В страни, където подкрепата е съсредоточена върху безработните, особено в САЩ, безработицата е ниска и свободните работни места се увеличават, а заетостта намалява, тъй като много работници напускат работната сила.

Пандемията има и забележителни секторни въздействия, със сравнително силно търсене на производство и сравнително слабо търсене на услуги лице в лице. Това има силно диференцирано въздействие върху търсенето на работници.

Създават се и проблеми във веригата на доставки, особено в производството на моторни превозни средства. Появи се и недостиг на газ, което доведе до големи скокове в цените на електроенергията.

Комбинацията от недостиг със силен натиск върху пазарите на труда също генерира висока инфлация. Джей Пауъл, наскоро преназначен за председател на Федералния резерв на САЩ, оттегли думата „преходна“ що се отнася до инфлацията от речника си. Това говори, че паричната политика в САЩ вероятно ще бъде затегната по-бързо от очакваното.

Въпреки добрите новини, 2021 г. ще завещае големи предизвикателства. Едно от тях е ограничаването на инфлацията, като същевременно се поддържа търсенето. Омикрон вариантът на коронавируса ни напомня, че Covid остава заплаха, а глобалната доставка на ваксини е задължение и необходимост.

През 2021 г. беше постигнато много, но през 2022 г. трябва много да се направи.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

BMW M5 CS с бруталните 900 конски сили

BMW M5 CS е по-леката, по-мощната и по-скъпата версия на стандартното M5. Въпреки това, тунинг специалистите от G-Power не смятат, че тази мощност е достатъчна за един от най-бързите седани на пазара и добави близо 300 конски сили към нея. По този начин, M5 CS вече генерира 900 конски сили […]