2021: Годината на екстремните метеорологични бедствия

NetNews

2021 ще бъде запомнена като годината, в която глобалното затопляне показа, че не е проблем само на развиващите се държави. Огромни пожари в Гърция, топлинен купол и урагани в САЩ, наводнения в Германия – широка гама от екстремни природни бедствия удариха много части на света тази година.

В Съединените щати историческо наводнение уби жители в потопени мазета. В Канада цял град беше унищожен от горски пожар, подхранван от екстремна жега. Дъжд заваля на върха на Гренландия за първи път.

С нарастването на климатичните бедствия светът се обедини около борбата с кризата: учените публикуваха важен доклад, в който заключиха, че хората са недвусмислено виновни, президентът на САЩ Джо Байдън отново включи страната в Парижкото споразумение в първите дни на своята администрация, световните лидери се срещнаха на срещата на върха на ООН за климата в Глазгоу, Шотландия, за да преговарят.

Но обещанията не бяха изпълнени с действие през 2021 г. и хората изпомпват повече емисии от всякога. Сега експертите предупреждават, че Земята е на път да се затопли с 2,4 градуса по Целзий над прединдустриалните нива – далеч над критичния праг от 1,5 градуса, под който според учените трябва да останем.

Тазгодишните бедствия са доказателство, че климатичната криза се засилва и че прозорецът бързо се затваря, за да намалим зависимостта си от изкопаеми горива и да предотвратим промени, които биха трансформирали живота, какъвто го познаваме.

„Това, което смятаме за изменение на климата, сега става много лично“, каза преди CNN Дженифър Марлон, климатолог от Йейлското училище по околна среда. „Вече не е далеч. Сега е в предния ни двор, в задните ни дворове, в нашите мазета, дори е в дробовете ни, докато дишаме дим от тези горски пожари.“

Ето обобщение на основните екологични събития през 2021 г.

Януари

Снежни бури в голяма част от Испания убиха най-малко четирима души през първата седмица на януари. Виелицата хвана шофьорите в капан и затвори въздушните и железопътните връзки на столицата Мадрид. Градът преживя най-силния снеговалеж от 1971 г. след това, което испанската метеорологична агенция описа като „изключителни и най-вероятно исторически“ условия, причинени от бурята Филомена.

Тогава екстремните условия поставиха в бойна готовност за дни четири други района в центъра на страната. Според The ​​New York Times снежната буря е причинила щети, оценени на около 1,4 милиарда евро.

На 18 януари в Обединеното кралство паднаха едни от най-силните валежи от десетилетия. В продължение на три последователни дни бурята Кристоф донесе значителни валежи и широко разпространени наводнения в цялата страна. Жителите евакуираха домовете си в части от Англия, докато снеговалежът, който последва, доведе до прекъсвания на пътуването и затваряне на пътища.

В края на януари Фиджи беше ударен от циклона Ана. Загина един човек. Най-малко петима души, включително тригодишно дете, са изчезнали.

Силата и интензитетът на бурята от категория 2 изненадаха мнозина, въпреки че се появиха само два месеца след по-ранен циклон, опустошил части от архипелага. Около 10 000 души потърсиха подслон в центровете за спешна евакуация, тъй като наводнения и дъжд разрушиха домове, както и земеделска земя и друга инфраструктура.

Февруари

През февруари температурите паднаха до -13 градуса по Целзий в някои райони на Тексас, което доведе до масови прекъсвания на електроенергията.

По това време губернаторът. Грег Абът обвини за прекъсванията на електрозахранването замръзналите вятърни турбини и слънчеви панели, въпреки че в крайна сметка стана ясно, че щатският енергиен сектор от изкопаеми горива е виновен за енергийната криза.

Министерството на държавните здравни служби на Тексас съобщи, че екстремното зимно време е убило над 200 души. Въпреки това, независим анализ на Buzzfeed показва, че броят на смъртните случаи между 500 и 1000.

Икономическите щети също се оказаха катастрофални. Офисът на контролера в Тексас съобщи, че бурята може да е струвала на щата до 130 милиарда долара и призова за атмосферни влияния на неговата енергийна инфраструктура.

Март

През март Китай стана свидетел на най-тежката пясъчна буря от десетилетие, която спря полетите и затвори училища. Бурята допълнително влоши качеството на въздуха и нивата на замърсяване в цялата страна на фона на пандемията на коронавирус.

Пясъчните бури се разпространяват от Вътрешна Монголия в провинциите Гансу, Шанси и Хубей, които заобикалят Пекин. Жителите на града използваха очила, маски и мрежи за коса, за да се предпазят от задушаващия въздух, като забележителностите, включително Забраненият град и отличителната централа на държавната телевизия за видеонаблюдение, бяха скрити зад жълт смог.

Пъленият цъфтеж на вишневите цветове в Киото, Япония, настъпи по-рано от всякога, според данните от записките, които се водят от 812 г. н.е. Исторически датата на цъфтеж настъпва около 17 април, вишните тази година цъфнаха на 26 март.

Април

Повече от 150 души бяха убити, когато циклонът Seroja удари Индонезия и Източен Тимур през април, предизвиквайки внезапни наводнения и свлачища, които изкорениха дървета, блокираха пътища и превърнаха малки общности в пустоши от кал.

Десетки хора изчезнаха и хиляди останаха без дом заради циклона, докато около 10 000 души избягаха в убежища в съседни страни от Югоизточна Азия.

Юни

Задушаваща гореща вълна през юни уби 569 души в най-западната канадска провинция Британска Колумбия за пет дни. Смъртните случаи представляват увеличение от 195 процента от 165 смъртни случая, които обикновено се случват в провинцията за петдневен период, казаха властите.

По това време температурите се покачиха в Британска Колумбия и други канадски провинции и територии, докато така нареченият „топлинен купол“ – метеорологична система, която улавя горещ въздух – се спусна на западния бряг на страната.

Експерти казаха, че изменението на климата е допринесло за рекордната жега.

По това време горите на тайгата в Сибир и района на Далечния изток на Русия бяха засегнати от безпрецедентни горски пожари след рекордните горещини и суша. За първи път в записаната история димът от горски пожар достигна Северния полюс и оцвети снега му.

Причините за пожарите включват трудности при наблюдението, изместване на моделите на въздушните течения и изменението на климата в Русия. Мащабът на горските пожари се оказа по-голям, отколкото в останалия свят за 2021 г. Регионът беше обхванат от повече от 170 пожара: огънят унищожи повече от 20 хиляди квадратни километра гора, което надхвърли щетите от пожара в Дикси в Калифорния с 10 пъти. Пожарите в Сибир през 2021 г. бяха по-силни от комбинираните пожари в Гърция, Турция, Италия, САЩ и Канада.

Юли

В рамките на няколко седмици разрушителни и фатални наводнения опустошиха части от Западна Европа, китайската провинция Хенан и щата Тенеси.

Части от Западна Германия и Белгия бяха под вода, тъй като наводнения опустошиха ниско разположени градове в региона за първи път от 60 години. В огромни райони на региона е паднало общо 24-часово количество валежи от около 4 до 6 инча, което е повече от средната стойност на валежите за месец в района.

В Германия най-малко 170 души загинаха при най-тежкото природно бедствие, сполетяло европейската страна от десетилетия. Наводненията причиниха сериозни щети на инфраструктурата, телефонните мрежи и оставиха повече от 100 000 души без ток.

World Weather Attribution, група учени, която следи връзката между изменението на климата и времето, установи, че рекордните валежи са до девет пъти по-вероятни поради климатичните промени, причинени от човека.

В Китай наводненията, които удариха провинция Хенан, убиха повече от 300 души. Джънджоу, столицата на провинцията с население от 12 милиона души, беше един от най-силно засегнатите райони. Цели квартали бяха потопени, докато пътници бяха хванати в наводнени вагони на метрото, вкопчени в дръжките на тавана, за да останат над водата.

В Съединените щати, зашеметяващо количество дъжд доведе до внезапни наводнения в Тенеси, които унищожиха повече от 270 домове и убиха повече от две дузини души, включително 7-месечни близнаци. Служителите на държавната администрация по извънредни ситуации не бяха подготвени за мащаба на събитието. Падналите телефонни линии, заедно с измити пътища, затрудняваха влизането им в зоната на наводненията.

На фона на острите бедствия, западните Съединени щати са в хватката на историческа, многогодишна суша, която според учените е ясен знак за това как климатичната криза се отразява не само на времето, но и на водоснабдяването, производството на храни и производството на електроенергия .

В Калифорния сушата това лято беше най-екстремната в 126-годишния рекорд на щата, като юли 2021 г. беше най-сухият месец от началото на данните през 1895 г. До август повече от 95% от Запада беше в условия на суша.

Езерото Мийд и езерото Пауъл – два от най-големите резервоари в страната – се източиха с тревожни темпове след суха зима и екстремна суша това лято. Федералното правителство през август обяви недостиг на вода в река Колорадо за първи път, което предизвика задължителни съкращения на потреблението на вода за щатите в югозападната част от 2022 г.

Август

В Италия пожарникарите се бориха с повече от 500 пожара в Сицилия и южната част на Калабрия през август. Най-малко двама души загубиха живота си. Мониторингова станция в Сицилия съобщи за температури от 48,8C – нива, които според някои учени може да са били най-високите в европейската история.

Тъй като горските пожари опустошиха части от Южна Европа през август, Гърция беше една от силно засегнатите страни. Вторият по големина остров Евия в страната беше евакуиран, тъй като над 580 пожара обхванаха региона.

Огромна горска площ бе напълно изгорена на Евия, както и на Пелопонес и Атика, включително около столицата Атина. Съобщава се, че двама души са загинали, а най-малко 20 други са ранени.

Ферми и добитък изгоряха, тъй като Гърция стана свидетел на една от най-тежките горещи вълни в историята, с температури до 47C, продължили повече от седмица.

Най-малко осем души загинаха, когато горски пожари опустошиха части от Турция през юли и август – а именно крайбрежните провинции Анталия и Мугла и Тунджели, Югоизточна Турция. Много селяни загубиха имущество и селскостопански животни, докато местните жители и туристите избягаха от ваканционните курорти с лодки.

Горските пожари бяха най-тежките по рода си от най-малко 10 години, с изгорени близо 95 000 хектара (235 000 акра), в сравнение със средно 13 516 в същия момент в годините между 2008 и 2020 г.

Ураганът Ида удари източното крайбрежие на САЩ през август с рекордни дъждовни дни, след като премина през крайбрежието на Персийския залив като един от най-силните урагани в историята на Америка.

Бурята уби най-малко 45 души от Мериленд до Ню Йорк, тъй като сутеренните апартаменти, пълни с вода, реките и потоците набъбнаха до рекордни нива, а пътищата се превърнаха в канали за поглъщане на автомобили.

Повече от един милион домове и бизнеси в Луизиана и Мисисипи останаха без електричество, след като Ида събори голяма предавателна кула. Ню Орлиънс беше потопен в пълен мрак, преди захранването да започне да се връща в части от града дни по-късно.

Според учени Ида постави отметка във всички квадратчета за това как изменението на климата прави ураганите по-опасни: те произвеждат повече валежи, движат се по-бавно, след като стигнат до сушата и генерират по-големи бури.

Отново през август валежите на типично снежния връх на Гренландия паднаха като дъжд за първи път.

Температурите на върха на Гренландия, на приблизително две мили над морското равнище, се повишиха над нулата за трети път за по-малко от десетилетие. Валежите паднаха под формата на дъжд и изхвърлиха 7 милиарда тона вода върху ледената покривка – достатъчно, за да запълни Отражателя Басейн в National Mall във Вашингтон, окръг Колумбия, близо 250 000 пъти.

Според Националния център за данни за сняг и лед, това е бил най-силният валеж върху ледената покривка от началото на следенето на данните през 1950 г.  Учените казват, че това ще се случва по-често: скорошно проучване установи, че в арктическия регион се очаква да има повече дъжд, отколкото сняг някъде между 2060 и 2070 г., отбелязвайки основен преход в моделите на валежите, когато планетата се затопли.

„Нещата, които се случват в Арктика, не остават конкретно в Арктика“, казва преди CNN Мишел МакКристал, изследовател на климата в Университета на Манитоба в Уинипег. „Фактът, че може да има увеличение на емисиите от размразяването на вечна замръзналост или повишаване на глобалното морско равнище, това е глобален проблем и се нуждае от глобален отговор“.

Септември

Необичайно мощни пясъчни бури причиниха смъртта на най-малко шестима души в Сао Пауло. Това се случи докато Югоизточна Бразилия се бори с тежка суша.

Сцени на огромни оранжеви прахови облаци, пълзящи из провинцията – с ветрове до 100 километра в час – са преминали през града поне три пъти от края на септември, ужасявайки жителите в градските и селските райони на Сао Пауло и Минас Гераис.

Шестимата загинали в Сао Пауло са били жертви на падащи дървета и къщи и други преки последици от бурите.

Декември

В края на годината, която вече бе изпълнена с екстремни метеорологични явления, серия от торнадо премина през Средния Запад и Югоизточните щати на 12 и 13 декември. Последният месец от годината обикновено е най-тихият за торнадо, но топлите температури донесоха исторически проблеми.

В Кентъки торнадо изкорени дървета, сравни домове със земята и уби десетки хора. Губернаторът Анди Бешеър каза на пресконференция, че събитието е достигнало „ниво на опустошение, различно от всичко, което някога съм виждал“.

Въпреки че не е напълно ясно каква роля е изиграло изменението на климата в избухването през декември, учените казват, че отпечатъците на глобалното затопляне могат да бъдат намерени при всяко екстремно метеорологично събитие. Виктор Генсини, професор в Университета на Северен Илинойс и водещ експерт по торнадо, каза, че това било е едно от най-забележителните събития с торнадо в историята на САЩ.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гърция е сред първите пет страни в Европа по тестове

Снимка: БГНЕС Гърция е сред първите пет страни в Европа по тестове, заяви в петък правителственият говорител Янис Иконому в изявление, съобщи специално за БТА агенция АНА-МПА. Правителственият говорител добави, че фактите са най-добрият приятел на истината. А истината за тестовете е следната: – От 1 май 2020 г. до […]