2022 – годината, в която да купите първия луксозен електромобил?

NetNews

Автомобилните производители прекараха миналата година в обявяване на планове за нови модели и производствени мощности за електрически превозни средства. Това превръща 2022 г. в година, в която все повече потребители ще преценяват дали е време да купят първия си електромобил, пише в свой коментар за Bloomberg LP анализаторът Конър Сен.

„Колкото по-висока е цената, толкова повече трябва да се замислите за покупка на електромобил сега, вместо да чакате още няколко години“, обяснява Сен.

Ето няколко причини: Първо, автомобилните производители пускат моделите си от по-висок клас преди тези от по-нисък клас, така че изборът е по-добър в горния клас. Освен това е необходимо да се помисли за остатъчната стойност на употребяваните автомобили в бъдеще – търсенето на бензинови автомобили ще се свива, така че закупуването на нов автомобил сега означава, че той ще струва много по-малко, когато сте готови да го смените.

Важно е да се има предвид, че голяма част от поведението на потребителите се дължи на действията на автомобилните производители. Производителите са получили послание от инвеститорите, че ще бъдат възнаградени за ускоряване на прехода към електромобили, докато печалбите от бензиновите автомобили ще служат предимно за финансиране на тези инвестиции.

Големите производители на автомобили, следвайки примера на Tesla Inc., започват с модели от по-висок клас, защото там потребителското търсене е най-силно и е по-лесно да бъдеш на печалба при по-високи цени, докато обемът на продажбите остава далеч под този на бензиновите автомобили.

Към изкушението за потребителите се прибавя и фактът, че специалистите в бранша дават високи оценки на тези нови скъпи модели на електрически превозни средства. Списание MotorTrend обяви R1T на Rivian за камион на годината на стойност 74 000 долара, а още по-скъпия Lucid Air – за автомобил на годината. И двата автомобила наскоро започнаха да се доставят на потребителите и имат дълги списъци с чакащи.

Може би сте впечатлени от това, което сте видели досега, но предпочитате да изчакате още малко, докато инфраструктурата за електромобили, например станциите за зареждане, се изгради в по-голяма степен. Но изчислението на стойността на покупката на всяко ново превозно средство включва и това, колко то ще струва след години, когато сте готови да го замените или продадете. Средната продължителност на задържане на нови автомобили от страна на водачите в САЩ е 6 години. Така че, ако купувате нов автомобил през 2022 г., трябва да мислите за пазара на употребявани автомобили през 2028 г. или по-късно.

Демографските характеристики на собствениците на електромобили много приличат на тези на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Те са – средностатистически мъже, на възраст от 40 до 55 години, с годишен доход на домакинството над 100 000 долара. Процентът на продадените нови автомобили в САЩ, които са електрически през 2022 г., може все още да е едноцифрен, но за тази демографска група той ще бъде доста по-висок.

До 2028 г., когато общият пазарен дял на електромобилите в САЩ може да достигне 30%, по-голямата част от заможните потребители на по-млада и средна възраст може да купуват електрически автомобили и пикапи. Това ще окаже голямо влияние върху стойността на употребяваните автомобили с бензинови двигатели, като с всяка изминала година купувачите ще намаляват.

Въпреки че през 2028 г. все още може да има стабилен пазар за употребявани Honda Accord, вероятно пазарът на употребявани бензинови седани и спортни автомобили с цена 40 000 долара ще бъде по-нестабилен, тъй като хората в този сегмент ще преминат към електрически автомобили.

А цената? В неотдавнашно проучване Goldman Sachs посочи, че някои сегменти на пазара на електрически превозни средства вече са конкурентоспособни по отношение на разходите спрямо автомобилите с бензинови двигатели, след като се вземат предвид разходите за гориво и поддръжка. При цена на галон бензин (3,78 литра) от около 3 долара спестяванията възлизат на около 1000 долара годишно, така че след около пет години покупката на електромобил за 60 000 долара се изравнява с купуване на автомобил с бензинов двигател за 55 000 долара. И това е преди да се вземат предвид данъчните облекчения.

Справедливо е да се изкаже опасение от несигурността, свързана с дълготрайността и стандартите на батериите, които захранват електрическите превозни средства. Батериите наистина се влошават донякъде с течение на времето – батерията на Tesla Model S губи 5% от капацитета си за зареждане след първите 50 000 км – но се смята, че батериите на електромобилите издържат между 10 и 20 години, преди да се наложи да бъдат подменени.

Възможно е също така технологичните постижения да доведат до коренно различен вид батерии, които да захранват автомобилите в бъдеще. На някакво ниво се претегля издръжливостта батериите срещу перспективата, че пазарът на автомобили с бензинови двигатели ще намалява постоянно.

За обикновените купувачи на автомобили, които се съобразяват с бюджета, все още има причина да бъдат уверени, че нов автомобил с бензинов двигател, закупен през 2022 г., ще запази прилична стойност на пазара на употребявани автомобили към края на десетилетието. Но за заможните потребители това не е толкова сигурно. Онези купувачи от високия клас, които мислят да изчакат още малко, преди да преминат към електрически автомобил, трябва да обмислят да го направят още през тази година.

Още интересни анализи четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кравите в Нидерландия заплашени от промените в климата

Животновъдството е един от основните източници на парникови газове в Нидерландия, където изменението на климата заплашва да погълне ниските полета, разказва Франс прес. „Това е моята страст и моят живот“, казва сдържано 53-годишният Корне де Роой с тих глас в обора си в Южна Нидерландия, където отглежда телета и пилета. […]