21-годишният Асен извади кръста в Ямбол, но не знае с какво свързва днешния празник

NetNews 1

Хиляди ямболлии се събраха в слънчевия ден, за да наблюдават ритуала по ваденето от водите на Тунджа на Богоявленския кръст. Кулминацията на тържествата бе предшествана от празнична литургия в централния храм „Св. Николай Чудотворец”.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

По традиция, честването на Богоявление започна с освещаване на бойните знамена, като в ритуала участваха представителни блокове от военни формирования на ямболския гарнизон. Шествие с участието и на официални лица и граждани премина по ул. „Александър Стамболийски” до крайната спирка – мостът при входа на Градския парк.

За ваденето на кръста от водите на Тунджа се бяха подготвили 28 мъже – от младежка до по-напреднала възраст. Макар в надпреварата да имаше по-бързи плувци, късметът да види точното място на кръста и да успее да го хване, се падна на 21-годишния Асен Иванов. Той бе посрещнат от възторжени възгласи от насъбралата се публика откъм парка, а негов приятел дори го пренесе на раменете си до моста, където получи парични награди от кмета Валентин Ревански и от името на архиерейското наместничество.

Самият Асен сподели, че не тренира и не се е подготвял предварително за състезанието, не можа да формулира и отговор с какво свързва днешния празник. „С какво да го свързвам?!“, бе неговата спонтанна реакция. Тазгодишният победител допълни още, че за първи път участва във ваденето на кръста на Богоявление.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

One thought on “21-годишният Асен извади кръста в Ямбол, но не знае с какво свързва днешния празник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Цените на храните по света през 2021 г. с 10-годишен максимум

Световните храни на цените са скочили с 28 процента през 2021 г., което е най-високото им равнище от 10 години, а надеждите за връщане към по-стабилни пазарни условия тази година не са големи. Това съобщи Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО- FAO), цитирана от Ройтерс. Индексът на ФАО, […]