21 юни – Международен ден на йога

NetNews

За поредна десета година на 21 юни и прилежащите към тази дата дни държавите по света ще отбележат празника на древната дисциплина йога.

България е сред тях.

До 23 юни 44 населени места, сред които най-големите градове – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и т.н., ще празнуват обединено със свои отделни програми.

Централното събитие в България и тази година ще се състои в София. На 23 юни от 10:00 ч. сутринта до 18:30 ч. вечерта Националният дворец на културата ще отвори врати за знанието по йога. Зала 8, Зала 9 и Зала 9-А ще предлагат своите специфични програми непрекъснато. Те ще бъдат отворени за всички заинтересовани от даровете на йога. Входът е свободен. Всички желаещи ще могат свободно да посещават различните зали през целия ден.

За тази десета годишнина организаторите предлагат богата и разнообразна програма във всяка от залите. От сутринта до вечерта плеяда от най-добрите сертифицирани учители, представители на известни школи по класическа йога, ще демонстрират практики в Зала 9 на НДК, където желаещите ще могат да се упражняват, или просто да слушат и наблюдават.В зала 9-А практикуващите класическа асана от всички възрасти ще могат да участват в първенството, организирано от българския клон на Световната спортна федерация „Йогасана“.

През целия ден в Зала 8 учени-практици ще изнасят лекции по различни теми, засягащи същността и ползите от йога, при което основният акцент ще бъде поставен върху погледа и отношението на съвременните лекари към различни практики по йога.

Във фоайето пред залите ще има щандове, предлагащи изданията на различните йога школи, дребни сувенири и йога аксесоари, и др. Участниците също ще могат да опитат индийска вегетарианска, континентална вегетарианска и веганска храна.

Закриването ще се състои в зала 9 на НДК от 18:00 до 18:30 ч.

Честванията на Международният ден на йога в България се осъществява под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-нСанджай Рана. Той споделя: “Впечатлен съм от огромния интерес и дълбокото разбиране за йога в България. Тук срещам хора, които не само практикуват, но проявяват и сериозна интелектуална и научна насоченост към изучаването на ползите от йога.”

Международният ден на йога се организира от Българската федерация по йога, Индологическа фондация „Изток-Запад“ и Асоциация „Индия“, в сътрудничество с посолството на Република Индия, с прякото съдействие и участие на Българска йога асоциация, Фондация “Изкуството да живееш” – България, Фондация „Иша“, както и с активното участие на всички широко представени школи по йога и десетки йога-клубове в България.

Източник: www.jenatadnes.com

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Автомобил падна в езеро в Киргизия, загинаха шест деца

Шест деца на възраст от 4 до 9 години загинаха в Киргизстан в резултат на падане на автомобил във водоем, предаде ТАСС, позовавайки се на информация от управлението на вътрешните работи на Чуйска област. „В Жийилски район на Чуйска област, близо до село Алтън, лек автомобил VW Jetta падна във […]