22 август 1941 г. Ето как Сталин спаси със 100 гр. водка Ленинград

NetNews

На 22 август 1941 г. червеноармейците започват да получават „наркомовските” 100 грама водка. Председателят на Държавния комитет по отбрана на Съветския съюз Йосиф Сталин подписва Постановление №562 за всекидневно получаване от войниците по половин чаша алкохол.

Снабдяването на армията с водка било ръководено лично от члена на Политбюро на ЦК на ВКП(б), народен комисар (министър) на хранителната промишленост Анастас Микоян. За разпределението на напитката трябвало да следят лично командващите на фронтовете.

Този ход на Сталин има своето обяснение. На същия ден нацистките войски достигат до Ленинград. Блокадата на Ленинград през Великата отечествена война продължава 872 дни.

Войските на Вермахта, под командването на фелдмаршал Лееб, блокират Ленинград – блокирани са всички шосета и железопътни линии с изключение на тайния „Път на живота”, минаващ през замръзналото Ладожско езеро. Жителите на града търпят огромни лишения, гладът и силните студове убиват цели фамилии.

На 14 януари 1944 г. Ленинградският и Волховският фронт преминават в настъпление. Целта е да се пробие обръчът и да се обкръжи блокиращата Ленинград германска армия между Красно село и Ропши, което става на 18 януари 1943 г. Германските части са принудени да отпуснат примката от града и на 27 януари 1943 г. блокадата около Ленинград окончателно е свалена.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Жълт код за обилни валежи в 7 области

Жълти кодове за гръмотевични бури и обилни валежи са обявени за 7 области в страната за понеделник. Предупрежденията важат за Пазарджик, София-област, Габрово, Ловеч, Плевен, Враца и Монтана, предаде NOVA. При всяка гръмотевична буря, ще има силен вятър и опасност от градушка. В източните райони ще има краткотрайни гръмотевични бури […]