25 учени от БАН са сред най-добрите в света

NetNews

25 учени от БАН са сред първите два процента топ учени в света, съгласно класация на Стандфордския университет, съобщиха от Академията. Българските изследователи са от различни области на науката и заемат челно място в класацията на американския университет в съревнование с милиони свои колеги от цял свят.

Класацията групира всички изследователи в 22 научни области и 176 под-области. Тя е съставена въз основа на комплексен анализ, който обхваща информация за брой цитирания, H-индекс, коригиран в съавторство Hm-индекс, цитати на статии при различни позиции на авторство и др.

Ето и списъкът на учените от БАН по реда на появяването им в класацията, както и мястото, което заемат в съответната област:

Име Област Красимир Атанасов № 150 в Изкуствен интелект и обработка на изображения Константин Хаджииванов № 53 във Физикохимия Вася Банкова № 91 в Медицинска и биомолекулярна химия Димо Кашчиев № 740 в Химическа физика Дечко Павлов № 377 в Енергия Станислав Василев № 573 в Енергия Андрей Милчев № 527 във Флуиди и плазми Донка Андреева № 389 във Физикохимия И. Аврамов № 3496 в Приложна физика Стойчо Язаджиев № 1825 в Ядрена физика и физика на частиците Александър Милчев № 1274 в Енергия Дочи Ексерова № 2124 в Химическа физика Виолета Великова № 3598 в Биология на растенията и ботаника Д. Карагьозова № 985 в Машиностроене и транспорт Владимир Добрев № 1942 в Ядрена физика и физика на частиците Ивайло И. Христов № 833 в Биомедицинско инженерство Александър Рашев № 882 в Биомедицинско инженерство Иван Гуцов № 3598 в Приложна физика Весела Цакова № 1263 в Енергия Милен Георгиев № 732 в Биотехнологии Красимир Панайотов № 667 в Оптоелектроника и фотоника Стефан Армянов № 3054 в Енергия Александър Караманов № 3598 в Материали Павел Пешев № 3978 в Материали Цветан Дашев № 869 в Космонавтика и аеронавтика

Освен от БАН, в класацията фигурират имената и на учени от Софийския университет “Св. Кл Охридски”, ХТМУ и др. висши училища, сред които са членовете на Академията акад. П. Кралчевски, чл. кор. Н. Денков, чл. кор. Н. Витанов, чл. кор. Д. Цалев и чл. кор. К. Данов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нови доказателства за отравянето на Навални

Лекарите в берлинската болница "Шарите" публикуваха доклад с подробности за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални. Именно в тази болница беше диагностицирано тежко отравяне с инхибитор на холинестеразата. Лекарите описват за първи път симптомите, които невротоксинът на групата новичок развива в Москва през 80-те години. Според това Навални изпадна в […]