25% от дължимото е върнато на кредитори на КТБ

NetNews

Над 1,25 млрд. лв. са разпределените към края на март 2021 г. от синдиците на фалиралата КТБ средства към кредиторите, съобщава вестник "Сега", позовавайки се на отчета от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Това е доста повече от прогнозата на специализираната международна разследваща компания "Аликс Партнърс" (AlixPartners Services UK LLP) 800 млн. лева, посочва председателят на фонда Матей Матев в статия в последния бюлетин на Асоциацията на банките в България. Според него основен принос за по-високата събираемост на суми от длъжниците на банката имат промените в Закона за банковата несъстоятелност, направени след обявяването на фалита на четвъртата по големина банка.

Една от тези промени беше спорната поправка "Пеевски", която депутатът от ДПС Делян Пеевски, бивш бизнеспартньор на собственика на КТБ Цветан Василев, внесе през 2018 г., за да се спре "вторичното разграбване" на банката. Тогава ГЕРБ подкрепи закона "Пеевски", който обезсилва със задна дата прихващанията и цесиите, чрез които банката загуби стотици милиони левове. Според експерти, включително и ВАС, които дори сезираха Конституционния съд, такова законодателно действие със задна дата може да предизвиква сериозен хаос в стопанския оборот.

"Макар и оспорвани, включително пред Конституционния съд, промените в закона дадоха възможност на синдиците на КТБ да постигнат този резултат, като вероятно без тях събраната и разпределена на кредиторите сума щеше да бъде именно тази, прогнозирана от "Аликс Партнърс", посочва председателят на ФГВБ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Опасен план: "Етнически чисти" държави на Балканите?

"Решения" е озаглавена една от главите в документ, който словенският премиер Янез Янша още преди няколко месеца е връчил на избрани свои колеги от ЕС. Написаното прилича на решение от Берлинския конгрес от 1878 година, когато представители на Великите сили прекрояват границите на Балканите и решават съдбата на народите от […]