250 ВЕЦ-а принудително спират работа

NetNews

Асоциацията „Хидроенергия“ алармира, че измененията в регулаторния режим, направени в последните дни на предходния кабинет, ще доведе до спиране на работата на повече от 250 водноелектрическите централи в страната. Приетите с постановление на Министерски съвет от 23-ти март тази година неизпълними изисквания поставят повече от 250 централи в административна безизходица, която може да доведе до спиране на ВЕЦ-овете в България, още по-голямо поскъпване на електроенергията и заплаха за националната сигурност. Липсата на ясна нормативна рамка пряко застрашава и всички останали водоползватели в България – ВиК дружества, Напоителни системи и индустриални предприятия.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Последните промени, въведени чрез новата Наредба за използване на повърхностните води, задължават всички ВЕЦ да представят документ за учредено право на строеж за водовземните съоръжения в речното корито, ако искат да им бъде продължено разрешителното за водоползване, без което те не могат да работят. Такъв документ не е изискван при приложимия до сега режим за строеж на ВЕЦ и не може да бъде получен от ползвателя при вече пуснат обект в експлоатация.  Това окончателно блокира работата на сектора, защото съгласно настоящото българско законодателство не е възможно учредяване на право на строеж за вече построено съоръжение.

В момент, в който страната няма работещ законодателен орган и при рязък скок на цените на електроенергията през настоящата година спирането работата на голям брой ВЕЦ може да доведе до още по-жестоко поскъпване на електроенергията. Държавните ВЕЦ в България също не могат да представят документи за учредени права на строеж за построените преди десетилетия съоръжения в речните корита. Същият проблем имат и всички други ползватели на води от речните корита.

Асоциация „Хидроенергия“ апелира за конструктивен диалог и решителност от страна на служебният кабинет с цел да се даде възможност за спасение на индустрията и създаване на работеща и ефективна нормативна рамка. Представителите на работодателските организации – Асоциация на индустриалния капитал, Българска стопанска камара и Българската търговско-промишлена палата, които са основните потърпевши от резкия скок на цените на тока, категорично изразиха в позиции до отговорните институции своята подкрепа и настояване за бърза отмяна на спорните текстове и осигуряване на нормална среда за работа на ВЕЦ в България.

Водноелектрическите централи са най–дългогодишният, устойчив и евтин възобновяем енергиен източник в България. ВЕЦ-овете осигуряват над половината от произведената възобновяема енергия и са важен източник на електричество с нулев въглероден отпечатък в страната. Именно рекордно високите разходи за въглеродни емисии на замърсяващите електроцентрали са една от основните причини за бруталното поскъпване на електроенергията за бизнеса в България през тази година. В същото време точно производителите от ВЕЦ са тези, за които КЕВР за пръв път определи нулева премия за новия регулаторен период от 01.07.2021г. Това ще се отрази в намален размер на цената за задължение към обществото и пряко намаляване на разходите на индустрията и всички потребители на електроенергия в страната в този труден период.

Асоциация „Хидроенергия“ счита, че тези законодателни неуредици допълнително застрашават инвестиционната среда в страната и все повече отдалечават България от ясните приоритети на Европейския съюз. Апелираме за бързо и ефективно решение което да елиминира задаващата се енергийна криза.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Отиде си основателят на Korozy

Гани Куршумов – лидерът на група Korozy, е починал на 44-годишна възраст, съобщиха негови близки. Освен като създател на родната black metal група Korozy, Куршумов бе известен със своята промоутърска компания Most Of Evil Music, благодарение на която на родна сцена видяхме световни величия като Godsmack, Slash, Europe, Blind Guardian, […]