260 пожара са гасили ямболските огнеборци през миналото лято

NetNews

През лятната кампания на 2020 година, органите на Пожарна безопасност и защита на населението в Ямболско са участвали в пожарообезопасяването на 783 000 декара засети площи. Това стана ясно днес на провелото се в Областна администрация Ямбол заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. Данните бяха представени от комисар Кольо Гяуров – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението – Ямбол“.

Според анализа на РДПБЗН за периода 01.06.20г.-30.09.20г., на територията на областта са обслужени 557 произшествия, които се разпределят както следва: общ брой на пожарите – 260, от които пожари с материални загуби – 43 броя, без материални загуби – 218 броя. Аварийно спасителни и помощни операции 64 броя, лъжливи повиквания 13 броя. През периода на изминалата година има един загинал гражданин, пострадали са двама. Комисар Гяуров акцентира, че броя на произшествията е най-ниският за последните 5 години.

В хода на проверките за отстраняване на предпоставките за възникване на пожари на отговорни длъжностни лица и на частни стопани са били връчени уведомителни писма, за спазване на изискванията и правилата за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделски земи. Във връзка с осигуряването на пожарната безопасност, по време на пожароопасния период през 2021г., РДПБНЗ организира и ще изпълни същите мероприятия. 

Основните насоки, които бяха дадени за недопускане на пожари през новия летен период са стриктното спазване на правилата за пожарна безопасност, контролните органи да спират дейности или експлоатация на машини и съоръжения в горски територии и земеделски земи, които не отговарят на изискванията или създават опасност от възникване на пожари, информиране на населението относно повишена пожарна опасност през летния период, поддържане на пожарни хидранти, подобряване на взаимодействие между ведомствата. Към този момент съгласно заповед на комисар Гяуров се извършва подготовка на пожарната техника за работа в пролетно-летни условия.

Според дневния ред на заседанието, членовете на Щаба бяха запознати с актуалните заповеди и документи, относно осигуряване пожарната безопасност на обектите, населените места, посевите и горите в Ямболска област по време на пожароопасния летен период на 2021 година.

Източник: Областна администрация – Ямбол

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Инфлуенца по птиците и африканска чума по свинете обсъждаха на Областната епизоотична комисия в Ямбол

Две теми бяха обект на обсъждане на провелото се днес заседание на Областна епизоотична комисия в Ямбол - възникнали случаи на Инфлуенца по птиците на територията на област Хасково и мерки за неразпространяване заболяването африканска чума по свинете. И по отношение на двете заболявания в страната и на територията на област Ямбол има взети засилени превантивни мерки. Според ветеринарните власти от Областна дирекция безопасност на храните на територията на област Ямбол към момента няма случаи на болестта Инфлуенца по птиците и мерките се запазват, за да не се допусне навлизане на заболяването на наша територия.