29 септември 1938 г. Ето как Хитлер получи Европа

NetNews

На 29 септември 1938 г. в Мюнхен се събират ключови политици от тогавашната Европа. Те са натоварени да избегнат военен конфликт на Стария континент.

Премиерите на Великобритания и Франция Артът Невил Чембърлейн и Едуар Даладие, райхсканцлерът на Германия Хитлер и дучето на Италия Бенито Мусолини договарят и подписват споразумение, с което предават Судетска област от Чехословакия на Германия. То е известно също като и Мюнхенският сговор.

Оправданието е, че Судетската област е населена предимно с етнически немци.

В резултат на предателството към Чехословакия Хитлер в пъти засилва армията си, което съществено повлиява на решимостта му да започне световна война.

В онзи момент Чехословакия е една от най-развитите в промишлено отношение държави в цяла Европа. Тя е една от водещите доставчици на оръжие за експорт, армията на страната е сериозно въоръжена, а в същата Судетска област били създадени изключително мощни отбранителни съоръжения.

Третият райх получава повече от 1 милион самозарядни винтовки, десетки хиляди картечници и хиляди танкове, които после били използвани в разпалването на Втората световна война.

Британският премиер Чембърлейн, след като се завърнал в Лондон от Мюнхенската конференция, заявява пред Камарата на общините: „Джентълмени, донесох ви мир”.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Русия „бори“ вируса c водка

Във времената на пандемия от коронавирус руснаците са започнали да пият дори повече твърд алкохол от обичайното. Това показват актуалните статистически данни. На човек от населението сега се падат по 4,9 литра водка, което е с 2% повече в сравнение с предходната година, пише Lupa.bg. Междувременно руските здравни власти бият […]