3 май 1481 г. Умира Мехмед II Завоевателят

NetNews

На 3 май 1481 г. умира Мехмед II Завоевателят. Той издъхва по време на поход срещу Египет.

Мехмед II е 7-ият султан на Османската империя, управлявал през периодите август 1444 – септември 1446 и 3 февруари 1451 – 3 май 1481 година. Той е наричан Завоевателя, заради успешната обсада на Константинопол през 1453 година.

Той управлява от август 1444 г. до септември 1446 г., а след това по-късно от февруари 1451 г. до май 1481 г.. При първото управление на Мехмед II той побеждава кръстоносния поход, воден от Януш Хуняди. Когато Мехмед II отново се възкачва на престола през 1451 г., той укрепва османския флот и прави подготовка за нападение на Константинопол. На 21-годишна възраст той покорява Константинопол и слага край на Византийска империя.

След завладяването на града Мехмед претендира за титлата "Цезар" от римска империя, базиран на факта, че Константинопол е бил седалището и столицата на оцелялата Източна Римска империя от освещаването му през 330 г. сл. Хр. от император Константин I. Искът му е бил признат само от Константинополска патриаршия. Независимо от това, Мехмед II разглежда Османската държава като продължение на Римската империя през останалата част от живота си. Това твърдение в крайна сметка е изоставено от неговите наследници.

Мехмед продължава завоеванията си в Азия и в Югоизточна Европа чак на запад до Босна и на север до Влашко и Трансилвания.

У дома той прави много политически и социални реформи, насърчава изкуствата и науките. До края на управлението му програмата за възстановяване на града превръща Константинопол в процъфтяваща имперска столица. В днешно време той се смята за герой Турция и части от по-широката мюсюлмански свят.

През пролетта на 1481 година султан Мехмед подготвя голям поход срещу мамелюшките султани на Египет и събира армиите си на азиатския бряг на Босфора. Начело на войските той потегля към Измит, но на 3 май 1481 година, вероятно край Гебзе, внезапно се разболява и умира на същия ден.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Двама загинаха навръх Великден в тежка катастрофа край Пловдив

Двама души загинаха в тежка катастрофа навръх Великден край Пловдив, предаде БНТ. Челно са се сблъскали две леки коли на Околовръстното шосе, в близост до разклона за село Марково. Пострадали са още двама човека. Изяснява се самоличността на загиналите, от полицията до късно снощи не дадоха информация по случая. На […]