36 години след аварията в Чернобил руската армия предприе цинична и брутална атака

NetNews

Коментар на Министерството на външните работи на Украйна по повод 36-ата годишнина от Чернобилската катастрофа:

Преди 36 години, на 26 април 1986 г., се случи най-голямата техногенна катастрофа в историята на човечеството – аварията на Чернобилската АЕЦ. Днес почитаме паметта на героите, спасили човечеството от глобална ядрена катастрофа с цената на собствения си живот и здраве.

Украйна и светът положиха титанични усилия за преодоляване на последствията от тази безпрецедентна по мащабите си катастрофа. Искрено благодарим на международната общност за солидарността и всеобхватната помощ, която получихме, наред с другото, в рамките на изпълнението на споразуменията, постигнати в Меморандума за взаимно разбирателство относно Чернобилската АЕЦ със страните от Групата на седемте и Европейската комисия от 1995 г.

Благодарение на активната работа на правителството и съдействието на международни партньори бе постигнат значителен напредък в изпълнението на международни проекти за извеждане на ЧАЕЦ от експлоатация и изграждане на нов безопасен конфайнмънт над „Саркофага“.

На 24 февруари 2022 г. международната общност за пореден път се убеди в това, че тоталитарните режими, какъвто беше Съветският съюз, и какъвто сега е Русия представляват заплаха за световната ядрена сигурност. Пренебрегвайки международно признатите принципи и изисквания за сигурност, както и международните ангажименти на самата Руска федерация, като член на ООН и МААЕ, руските въоръжени сили предприеха цинична и брутална военна инвазия и завзеха зоната на отчуждаване и индустриалната територия на Чернобилската АЕЦ. Превземането на Чернобилската атомна електроцентрала и окупацията на най-голямата в Европа Запорожка АЕЦ отново изправиха света пред опасност от ядрена катастрофа.

Тази опасност все още е реална заради нерегламентираните ракетни атаки и бомбардировки на страната-агресор в Украйна. Размерът на щетите, нанесени от руските войски на територията на Чернобилската АЕЦ, трябва да бъдат определени по съответния начин, а виновниците да бъдат подведени под отговорност.

Убедени сме, че заедно с нашите надеждни приятели и партньори ще можем да оценим всички последствия от разрушителните действия на руските военни в обекта и да вземем решение за по-нататъшни стъпки за отстраняването им. Международната общност имаше възможността да види ясно кой работи за повишаване нивото на ядрената сигурност в Европа и света, и кой подкопава безотговорно всички тези усилия. Въпреки всичко Украйна е готова да постигне по-нататъшен успех съвместно с международните си партньори в преодоляването на последствията от Чернобилската катастрофа и предотвратяването на нови ядрени катастрофи.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Цветанка Ризова живее с известен адвокат

Цветанка Ризова сияе с нов мъж до себе си. От близо година журналистката живее на семейни начала с прочутия адвокат Красимир Недев, който е говорител на Висшият адвокатски съвет. Също като нея юристът е разведен и има две деца. Дъщерята Евгения-Самуила завършва преди 10 години политология в Берлин. „Тя е […]