40 дни от кончината на патриарх Неофит

NetNews

Днес се изпълват 40 дни от кончината на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. В 9:00 часа в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София ще бъде отслужена Архиерейска заупокойна св. Литургия, след която, към 11.00 ч. ще бъде извършена панихида.

Българският патриарх почина преди 40 дни след продължително боледуване и беше погребан под колонадата на миктрополитския храм „Света Неделя“ в София. Така неговите събратя от Светия Синод изпълниха волята му да почива за вечни времена в църквата, в която служеше, като софийски митрополит.

„Бог да прости и да упокои блажено починалия ни първойерарх в селенията на праведните, да го запише в Книгата на живота и настани при светиите“ – се казва в съобщението на Светия Синод по повод 40 дни от кончината на Негово Светейшество.

Вярващите също пазят духовния спомен за дядо Неофит:

– Много кротък, смирен човек.

– Добър човек.

– Ще влезем да запалим свещ в църквата.

– Много Божи човек. Бог да го прости.

Архиереите споделят съобщението за помена с библейския цитат: „Блажен е пътят, по който вървиш днес, душо, защото ти е приготвено място за почивка. Върни се, душо моя, в твоя покой, защото Господ ти стори добро“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Над 110 случая на сифилис от началото на годината

Проблеми в здравеопазването. 121 души, болни от сифилис, са регистрирани от началото на годината, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Това на практика значи, че почти всеки ден у нас се дианостицира един човек със сифилис. Случаите зачестяват, като дори вече има и кърмаче, носител на […]