41 квадратни метра: по толкова се падат на човек в Германия

NetNews

Сегашната пандемия, продължителният локдаун, затворените училища и работата от вкъщи показаха колко важно е у дома да има достатъчно място за всеки един член на семейството. Институтът за германската икономика (IW) в Кьолн е изчислил средно с каква жилищна площ разполагат живеещите в Германия.

Статистиката показва, че през последните 30 години средната жилищна площ на човек от населението се е увеличила с една трета – до 41 квадратни метра.

Кой живее на най-широко?

Днес с най-много жилищна площ в Германия разполагат пенсионерите – средно на човек се падат по 60 квадратни метра. До голяма степен това се дължи и на ръста в броя на домакинствата с един човек. От 1990 до 2018 година делът на тези домакинства се е увеличил от 34 на 42 процента. Данните сочат, че в три от всеки четири частни домове в Германия живеят най-много по двама души. Което пък от своя страна означава по-голяма жилищна площ на човек от домакинството. Сред причините за това е увеличаващата се средна продължителност на живота.

Домакинствата с трима или повече обитатели са малка част от жилищния фонд в Германия. Често в такива домакинства живеят трудови мигранти или пък бежанци. В техните семейства в Германия често един покрив делят две или дори три поколения хора, което значително съкращава жилищната площ за човек от домакинството – средно по 30 квадратни метра на човек. За сравнение: германците разполагат с по 45 квадратни метра жилищна площ на човек, според данните на IW.

Една от специфичните особености на германския пазар на недвижими имоти е, че повече от половината от населението живее под наем. Разбивката по този показател сочи, че живеещите в собствени жилища разполагат средно с 48 квадратни метра на човек, а наемателите – с 35 квадрата. Съответно – първите ползват жилища с площ средно от 125 квадратни метра, а вторите – 75 квадрата. Излиза, че средностатистическото жилище в Германия е с големина 100 квадратни метра.

И без висше образование в Германия можеш да живееш добре?

Авторите на изследването са изчислили още с каква жилищна площ разполагат жителите на Германия в зависимост от тяхната степен на образование. Оказва се, че разликата не е чак толкова голяма: висшистите ползват жилища с обща площ средно от 105 кв.м., а останалите – 92 квадрата.

Тези данни свидетелстват за това, че в Германия средният технически персонал и квалифицираните работници и служители могат да си позволят да живеят също толкова нашироко, колкото и хората с професии, за които се изисква висше образование.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Божков с имот за над 20 милиона евро в сърцето на Париж (ВИДЕО)

Васил Божков притежава изключителн скъп имот в центъра на Париж в импозантна сграда на брега на Сена, пише разследващият сайт "Биволъ". Имотът е закупен за 20,6 милиона евро през есента на 2008 г. Инвестицията е с пари от офшорна фирма, която според Панамските документи е също собственост на самия Божков […]